ΤΟ 2008 επεφύλασσε νέες ανησυχητικές ειδήσεις για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η πρώτη συνεδρίαση του έτους να βρει τα διεθνή χρηματιστήρια σε αρνητικό έδαφος. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια, για πρώτη φορά στην ιστορία, και η συρρίκνωση του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για ύφεση οδηγώντας σε σημαντική πτώση τις αμερικανικές μετοχές.
Ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones έχανε πάνω από 200 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 1% είχαν μία περίπου ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης τόσο ο S&P 500 όσο και ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Στους μεγάλους «χαμένους» της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η Intel.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι φόβοι για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τη στενότητα στην πιστωτική αγορά και την κρίση στην αγορά στέγης, θα εξακολουθούν να βασανίζουν τους επενδυτές και τους πρώτους μήνες του 2008 προκαλώντας κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια. Τα ανησυχητικά μηνύματα εξάλλου πληθαίνουν, με πλέον πρόσφατο τα χειρότερα αποτελέσματα των τελευταίων πέντε περίπου ετών στον τομέα της μεταποίησης.
Τα στοιχεία αυτά αντιστάθμισαν ακόμη και τις πληροφορίες για νέες συγχωνεύσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα οι κυριότερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου να κλείσουν με απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofisrt 300 υποχώρησε κατά 1,29% στις 1.487,23 μονάδες. Το 2007 ο δείκτης είχε κέρδη μόλις 1,6%, στη χειρότερη επίδοσή του από το 2002. Στις επιμέρους αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη είχε απώλειες 1,5%, ενώ ο CAC στο Παρίσι έκλεισε στο -1,1%. Μικρότερες ήταν οι απώλειες (0,6%) για τον FTSE 100 στο Λονδίνο.
Οι επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στρέφουν τώρα τις ελπίδες τους στη Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία όπως φαίνεται είναι έτοιμη για νέα μείωση του κόστους δανεισμού. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης κατέδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed παραμένουν σε «αυξημένη επαγρύπνηση» σχετικά με τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη. Η επισήμανση αυτή ενισχύει τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμη πιο «γενναία» μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης προκειμένου να αποτρέψει τον εφιάλτη της ύφεσης.