Αυξήσεις έως και 15% αναμένονται σε είδη ευρείας κατανάλωσης

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 09:10

ΠΡΟ ΤΩΝ... πυλών βρίσκονται οι πρώτες ανατιμήσεις σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης για το 2008, με το οργανωμένο λιανεμπόριο να μελετά την πολιτική τιμών που θα ακολουθήσει μετά τη «συμφωνία κυρίων» περί «παγώματος» των τιμών κατά το διάστημα των εορτών και τη βιομηχανία να πιέζεται από τις διεθνείς συγκυρίες να ανακοινώσει νέες αυξήσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν ήδη τις τιμές σε όλα τα βασικά αγαθά, προκειμένου να διαπιστώσουν το πότε και σε τι βαθμό θα περάσουν στο ράφι οι πρώτες ανατιμήσεις του έτους, τις οποίες ανακοίνωσαν τόσο στο ΥΠΑΝ όσο και στην αγορά, τις τελευταίες εβδομάδες του 2007, περί τις 27 μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Πρόκειται για ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, που κατά πληροφορίες φθάνουν έως και 15%, για τις οποίες το υπουργείο έχει ζητήσει κοστολογικά στοιχεία από τις προμηθεύτριες εταιρείες, ώστε να διαπιστώσει το κατά πόσο, όντως, ο εισαγόμενος πληθωρισμός τις ωθεί σε αυξητική αναπροσαρμογή των τιμοκαταλόγων χονδρικής.

Μέχρι και το τέλος του έτους, στο αίτημα του ΥΠΑΝ είχε ανταποκριθεί η μία στις τρεις εταιρείες, ενώ από την πλευρά του υπουργείου δεν δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία σχετικά με τα κοστολόγια των εν λόγω εταιρειών και το βαθμό που τελικά υποχρεώθηκαν να προβούν σε ανατιμήσεις από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιανουαρίου.

Πάντως, ελεγκτές του υπουργείου αρχίζουν από σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς για το νέο έτος, ελέγχους στα οργανωμένα δίκτυα πωλήσεων, καταγράφοντας τις τιμές σε προϊόντα, όπως δημητριακά, ζυμαρικά, σάλτσες, παιδικές τροφές, γάλατα, ψωμί και αρτοποιήματα και εν γένει κατηγορίες αγαθών που πλήττονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες διεθνώς, καθώς και από τις αυξήσεις των τιμών του μαύρου χρυσού.

Παράλληλα, καθημερινοί έλεγχοι διενεργούνται από σήμερα και στις λαϊκές αγορές, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες ανατιμήσεις.

Οσο για την εικόνα που παρουσίασαν οι τιμές στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνεται ότι στα νωπά φρούτα και λαχανικά δεν υπήρξαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές, ενώ κάτι ανάλογο ίσχυσε και για την αγορά κρέατος, κυρίως λόγω των σημαντικών εισαγωγών που διενεργήθηκαν, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Δεν ίσχυσε όμως το ίδιο και για τα τυποποιημένα αγαθά, όπου οι τιμές σε πολλά είδη «ξέφυγαν».

Οι αυξήσεις που είχαν περάσει στην κατανάλωση από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των τελικών τιμών έως και 24%, γεγονός το οποίο καταγράφηκε στον πληθωρισμό Νοεμβρίου.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα