Ανησυχία για το ράλι των πετρελαϊκών τιμών

Στη Βουλή η εξίσωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 09:55
UPD:14:11

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία τους εκφράζουν κορυφαίοι παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς για την πορεία των τιμών στα πετρελαιοειδή κατά το 2008. Η φετινή χρονιά άρχισε με ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές κυρίως λόγω υποχώρησης των αμερικανικών αποθεμάτων, ενώ ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη χώρα μας, τόσο λόγω αναπροσαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου, όσο και των πιέσεων που ασκούνται από τις ξένες αγορές.

Όπως είναι γνωστό, από προχθές εφαρμόσθηκε η τρίτη δόση για την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5,7%, η οποία ισοδυναμεί με περίπου 2 λεπτά ανατίμηση στο λίτρο για τις βενζίνες και τα πετρέλαια, ενώ σε συνδυασμό με τον εισαγόμενο πληθωρισμό στα πετρελαιοειδή, οι τιμές των καυσίμων με την αλλαγή του έτους αυξήθηκαν συνολικά κατά 3 με 3,5 λεπτά το λίτρο.

Βάσει και των νέων δεδομένου, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μέση τιμή στην αμόλυβδη είναι, σήμερα, της τάξης των 1,09 ευρώ το λίτρο σε πανελλαδική βάση και του πετρελαίου θέρμανσης στα 72 λεπτά το λίτρο, με τις αποκλίσεις στις τιμές των βενζινών να φθάνουν από πρατήριο σε πρατήριο ή από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και τα 30 λεπτά το λίτρο.

Πάντως, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που προέρχονται από τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε περίπου 2.300 πρατήρια που διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2007 στα 1,071 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας άνοδο 0,28% από τα 1,068 ευρώ ανά λίτρο που ήταν στις 21 Δεκεμβρίου 2007.

Σε ό,τι αφορά την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, η εφαρμογή της μετατέθηκε για τις 15 Ιανουαρίου, από 1η Ιανουαρίου όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ παράγοντες των βενζινοπωλών δήλωναν χθες ότι το μέτρο δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν από το Φεβρουάριο, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία θα αποτελέσουν τους κύριους φορείς εφαρμογής του νέου καθεστώς, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Συμπληρώνεται δε ότι οι ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρέλαια θα περάσουν από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 7 Ιανουαρίου, ενώ έπονται η ψήφιση του νόμου και η έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

Στα 100 δολ. η τιμή του αργού

Με νέο ιστορικό ρεκόρ - στα 100 δολάρια - υποδέχθηκε τη νέα χρονιά το πετρέλαιο, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και η υποχώρηση των αποθεμάτων στις μεγάλες καταναλώτριες οικονομίες εντείνουν τις ανησυχίες για την επάρκεια της παγκόσμιας προσφοράς.

Η εκτίναξη αυτή των τιμών του αργού έριξε βαριά τη σκιά της πάνω από τη Γουόλ Στριτ, αλλά έδωσε νέα ώθηση στην τιμή του χρυσού. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου με στήριγμα και το αδύναμο δολάριο σκαρφάλωσε επίσης σε νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 850 δολάρια.

Η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου αποδίδεται στις εκτιμήσεις ότι τα αμερικανικά αποθέματα, για τα οποία θα υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις, θα υποχωρήσουν για έβδομη συνεχή εβδομάδα, αλλά και στο ξέσπασμα νέων βίαιων επεισοδίων στη Νιγηρία. Οι συνεχείς επιθέσεις ανταρτών και οι απαγωγές ξένων εργαζομένων στην πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα έχουν μειώσει τις εξαγωγές από το Δέλτα του Νίγηρα κατά 20% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε περίπου κατά 58% το τελευταίο έτος -στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της τελευταίας δεκαετίας.

αύξηση της παραγωγής του πιθανόν να αποφασίσει ο ΟΠΕΚ κατά την προσεχή σύνοδό του στη Βιέννη, την 1η Φεβρουαρίου, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη στο Reuters ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδονησίας, Μαϊζάρ Ραχμάν.

ΟΠΕΚ: Πιθανή αύξηση παραγωγής από 1ης Φεβρουαρίου

Η αύξηση της παραγωγής του πιθανόν να αποφασίσει ο ΟΠΕΚ κατά την προσεχή σύνοδό του στη Βιέννη, την 1η Φεβρουαρίου, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη στο Reuters ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδονησίας, Μαϊζάρ Ραχμάν.

Ο αξιωματούχος του ΟΠΕΚ τόνισε ότι το καρτέλ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, προειδοποιώντας πάντως ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» πιθανόν να εκτιναχτούν σε νέα ρεκόρ.

«Η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να φτάσει στο επίπεδο των 100-110 δολαρίων», εκτίμησε.

DIW: Στα 200 δολ. η τιμή του αργού σε 10 χρόνια

Οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσουν και η τιμή του βαρελιού, που χθες Τετάρτη ξεπέρασε τα 100 δολάρια, μπορεί να διπλασιαστεί σε δέκα χρόνια, εκτιμά σήμερα ειδικός του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου DIW.

«Τα αποθέματα πετρελαίου μειώνονται όλο και περισσότερο και αυτό κάνει την τιμή να ανεβαίνει», τόνισε η Κλόντια Κέμφερτ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Berliner Zeitung.

«Σε πέντε χρόνια είναι πιθανό να δούμε την τιμή να φτάνει τα 150 δολάρια (το βαρέλι) και σε δέκα τα 200 δολάρια», πρόσθεσε.

Για την ειδικό του DIW, δεν προβλέπεται μείωση της τιμής. «Στοιχηματίζω ότι πολύ σύντομα θα δούμε και άλλη αύξηση, στα 105 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέο ρεκόρ για την τιμή του χρυσού

Στο νέο ιστορικό υψηλό των 867,40 δολαρίων ανά ουγκιά αναρριχήθηκε την Πέμπτη η τιμή του χρυσού, καταγράφοντας κέρδη 7,40 δολαρίων.

Χθες, η τιμή του ενισχύθηκε έκλεισε στο NYMEX στα 860 δολάρια η ουγκιά, ενισχυμένη κατά 22 δολάρια.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο της τιμής του παίζει η γεωπολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί - με επίκεντρο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και τη Νιγηρία - η οποία έχει αυξήσει τη ζήτηση για τον χρυσό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα