Ε.Ε.: Ικανοποίηση από την εισαγωγή του ευρώ σε Κύπρο - Μάλτα

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 10:53

Βρυξέλλες,

ΠΟΛΥ σημαντική σημαντική στιγμή για την Κύπρο και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την υιοθέτηση του ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος τόσο στην Κύπρο όσο και στη Μάλτα πραγματοποιήθηκε χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Η Κύπρος υιοθέτησε ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα που βοηθά την Ευρώπη να αντέξει την παγκόσμια οικονομική αστάθεια, και τις υψηλές τιμές ενέργειας και προϊόντων, επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος προσθέτει ότι το ευρώ, από κοινού με την εφαρμογή ορθής οικονομικής πολιτικής βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Η Κύπρος είναι σήμερα πιο υπερήφανη και ανεξάρτητη από ποτέ. Εχει κατοχυρώσει τη θέση της στην καρδιά της Ευρώπης, έχει αυξήσει το οικονομικό δυναμικό της και την επιρροή που ασκεί και έχει κάνει πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν τη δράση τους και τους πολίτες της να ταξιδεύουν, καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Αλμούνια

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, επισημαίνει σε επίσης γραπτή δήλωσή του ότι, με την υιοθέτηση του ευρώ, η Κύπρος φθάνει ακόμα πιο βαθιά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή της στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Ισπανό Επίτροπο, αυτό οφείλεται στην προσανατολισμένη στη σταθερότητα μακροοικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική αυτή θα συνεχισθεί και μετά την υιοθέτηση του ευρώ.

Παροτρύνω τον λαό της Κύπρου να αγκαλιάσει και να εμπιστευθεί το κοινό μας νόμισμα γιατί η ένταξη στη νομισματική Ένωση έχει αποδείξει την αξία της σε θέματα σταθερότητας τιμών και χαμηλών επιτοκίων, καταλήγει ο κ. Αλμούνια. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα πάντα διεξήχθησαν ομαλά κατά την εισαγωγή του ευρώ, ενώ δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα.

Ήδη από το μεσημέρι (1η Ιανουαρίου) όλες οι αυτόματες ταμιακές μηχανές (ΑΤΜ) είχαν μετατραπεί για τη διάθεση, αποκλειστικά, χαρτονομισμάτων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο Επίτροπος Αλμούνια θα είναι στη Λευκωσία στις 18 Ιανουαρίου για τελετή εορτασμού της υιοθέτησης του ευρώ.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα