E.E.: Πλήγμα για την ανάπτυξη η διατήρηση των τιμών πετρελαίου στα τωρινά επίπεδα

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 17:57

Αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα τωρινά υψηλά επίπεδα η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα πληγεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί σημαντικά. Αν αυτό το υψηλό επίπεδο των τιμών διατηρηθεί, τότε θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία», ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ Amelia Torres κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ευρωζώνη, που πληρώνει το πετρέλαιο σε δολάρια, προστατεύεται μερικώς από το υψηλότερο κόστος της ενέργειας λόγω της ανόδου της αξίας του ευρώ.

«Η ισχυροποίηση του ευρώ μας έχει προστατέψει από εξωτερικά σοκ, ειδικότερα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου...Αν το δολάριο ανατιμηθεί, τότε αυτό μειώνει τον λογαριασμό μας για το πετρέλαιο», είπε.

Το ισχυρό ευρώ, ωστόσο, δημιουργεί προβλήματα για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Η Torres είπε ότι αυτό απαιτεί καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση από την 15-μελή πλέον ζώνη του ευρώ ώστε να ακουστεί καλύτερα η θέση της στον κόσμο.

«Η ισχυροποίηση του ευρώ και η αυξανόμενη σημασία του ευρώ...χρειάζεται να συνοδεύεται από καλύτερη διακυβέρνηση συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών θεμάτων, έτσι ώστε η ευρωζώνη να ακουστεί με καθαρό και ισχυρό τρόπο», υπογράμμισε η Torres.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα