Μεικτή εικόνα στην Ευρώπη

Μικρές απώλειες στη Wall Street
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 00:01
UPD:00:40

ΤΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ μηνύματα από το μέτωπο της απασχόλησης αλλά και των βιομηχανικών παραγγελιών στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν εν μέρει τους φόβους των επενδυτών για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες της Wall Street να αποφύγουν άλλη μία συνεδρίαση μεγάλων απωλειών. Στην Ευρώπη, η εικόνα ήταν μεικτή με τον FTSE 100 να κλείνει με σημαντικά κέρδη και τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές να καταγράφουν περιορισμένες απώλειες.

Το άνοιγμα των χρηματιστηρίων ήταν αρνητικό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η κούρσα του πετρελαίου συνεχίστηκε με την τιμή του να ξεπερνά ακόμη και το φράγμα των 100 δολαρίων. Μία ημέρα νωρίτερα, εξάλλου, η Γουόλ Στριτ είχε τη χειρότερη είσοδο σε νέο έτος από το 1983. Η είδηση ωστόσο ότι ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ προσέθεσε 40.000 νέες θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο, καθώς και ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν παρά την πιστωτική κρίση, βελτίωσαν σε κάποιο βαθμό το επενδυτικό κλίμα. Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, Dow Jones και S&P παρουσίαζαν ελαφρά κέρδη της τάξης του 0,3%, ενώ ο Nasdaq είχε οριακές απώλειες.

Στους κερδισμένους της συνεδρίασης ήταν η State Street, που είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 6,8%, η Bank of New York Mellon, που είχε άνοδο 4,1%, και η Northern Trust με κέρδη 3,5%. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, εξαιτίας και της ξέφρενης κούρσας του πετρελαίου.

Στην Ευρώπη, οι απώλειες των πρώτων ωρών της συνεδρίασης «ψαλιδίστηκαν» προς το κλείσιμο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEUrofirst 300 έκλεισε στο 0,2%. Απώλειες της τάξης του 0,5 είχε ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ οριακά χαμηλότερα (-0,1%) διαμορφώθηκε ο CAC στο Παρίσι. Στον αντίποδα, ενισχυμένος κατά 1% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με στήριγμα τις πετρελαιοβιομηχανίες. BP, Total και Royal Dutch Shell είχαν κέρδη από 2,4% έως 3,1%. Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις εξόρυξης, όπως η Anglo American και η BHP Billiton. Σε αρνητικούς πρωταγωνιστές, ωστόσο, αναδείχθηκαν οι εταιρείες λιανικής, με το δείκτη DJ Stoxx Retail Index να υποχωρεί κατά 2,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα