ΙΟΒΕ: Προτάσεις για συγκράτηση τιμών σε βασικά τρόφιμα και ποτά

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 11:34

ΟΚΤΩ προτάσεις διατυπώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον περιορισμό των επιπτώσεων που ήδη καταγράφονται στις τιμές βασικών τροφίμων και ποτών από την ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών που αποσκοπούν στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, τα βιοκαύσιμα στην πράξη αποδεικνύονται περισσότερο ρυπογόνα, αλλά και ακριβότερα από τα συμβατικά καύσιμα, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια σειρά από σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στην ευρωπαϊκή και εν γένει την παγκόσμια αγορά, που χρόνο με το χρόνο διογκώνονται χωρίς να μπορούν να προβλεφθούν οι μελλοντικές τους διαστάσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο ΟΟΣΑ και τα Ηνωμένα Έθνη (FAO) «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα βιοκαύσιμα μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο της τιμής του σιταριού της τάξης του 20 έως 50% την επόμενη δεκαετία, ενώ σύμφωνα με το International Food Policy Research Institute οι τιμές των βασικών προϊόντων θα αυξηθούν κατά 20 έως 33% μέχρι το 2010 και κατά 26 έως 135% μέχρι το 2020.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, το τμήμα έρευνας Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών του ΙΟΒΕ προτείνει τα εξής:

- Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμμετοχή των βιοκαυσίμων στο σύνολο των καυσίμων για τις μεταφορές θα πρέπει να είναι ενδεικτικός και όχι δεσμευτικός, προκειμένου να αφεθεί η ευελιξία στη χώρα μας για την ανάπτυξη εκείνης της ανανεώσιμης ενέργειας που είναι καταλληλότερη για το έδαφός της και τη διαθεσιμότητα των φυσικών της πόρων και να αποτραπούν στρεβλώσεις της αγοράς και ελλείψεις πρώτων υλών αναντικατάστατων για την παραγωγή τροφίμων.

- Η στρατηγική της χώρας μας να εστιάσει για αρχή στην επίτευξη του 5,75% (που είναι ο επί του παρόντος στόχος), αφού το 10% δε φαίνεται να συγκλίνει με τη διαθεσιμότητα των πόρων της Ελλάδας.

- Να γίνει μια πλήρης αξιολόγηση του αντίκτυπου (impact assessment) αυτού του στόχου στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

- Να αναθεωρηθούν οι δασμοί και οι ποσοστώσεις των εισαγωγών ώστε να εξασφαλιστεί ικανοποιητικός ανεφοδιασμός γεωργικών πρώτων υλών και βιοκαυσίμων.

- Να διασφαλιστεί ότι η βασική διάθεση των αγροτικών προϊόντων θα είναι προς την παραγωγή τροφίμων.

- Να αξιολογηθεί προσεκτικά ο αντίκτυπος των πολιτικών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη διαθεσιμότητα γης και πρώτων υλών, καθώς και στις τιμές τους.

- Να διασφαλιστεί ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας σε διαθεσιμότητα πόρων και τεχνολογία και θα αποτρέπει διαστρεβλώσεις της αγοράς και κερδοσκοπία.

- Να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή αγροτική παραγωγική δραστηριότητα, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις κρίσης στην τροφική αλυσίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα