Ευρωζώνη: Αμετάβλητος στο 3,1% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 12:04
UPD:12:14

ΣΤΑΘΕΡΟΣ στα επίπεδα του Νοεμβρίου, στο 3,1%, παρέμεινε τον περασμένο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Υπό την απειλή περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας του ακριβού πετρελαίου και της διατήρησης της προσφοράς χρήματος σε επίπεδα ρεκόρ, αξιωματούχοι της ΕΚΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/04/1458475.htm , παρά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η προσφορά χρήματος ενισχύθηκε κατά 12,3% τόσο τον Οκτώβριο όσο και το Νοέμβριο -με τους ταχύτερους δηλαδή ρυθμούς από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999. Παράλληλα, ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 11%, έναντι ενίσχυσής του κατά 11,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η διπλή απειλή της διατάραξης των σταθερότητας των τιμών και της επιβράδυνσης της οικονομίας έχει αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από τον Ιούνιο, δίνοντας έτσι τέλος στις συνεχείς αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, που άρχισαν το Δεκέμβριο του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα