Μεγάλες οι προσδοκίες των επιχειρηματιών από τις εκπτώσεις

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 12:36

ME ANYΠΟΜΟΝΗΣΙΑ περιμένει ο εμπορικός κόσμος της χώρας την έναρξη των εκπτώσεων, στις 15 Ιανουαρίου που, βάσει του Ν. 3357/14.5.2007, θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου -πέρυσι οι πέντε εβδομάδες των εκπτώσεων είχαν οριοθετηθεί μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 24 Φεβρουαρίου. Tα δώρα των γιορτών έδωσαν μια καλή ευκαιρία κίνησης στην αγορά, που δεν ζει, πάντως, τις καλύτερες ημέρες της, την τελευταία περίοδο, τουλάχιστον, σύμφωνα με τις καταγραφές κορυφαίων παραγόντων του κλάδου.

Η «φυγή», όμως, χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό, για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέρησε τα καταστήματα από ένα επιπλέον σημαντικό κομμάτι διάθεσης των αγαθών προς τους καταναλωτές, οι οποίοι προτίμησαν να επενδύσουν στα... outlet της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ειδικά στις τελευταίες, όπου η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αποτέλεσε πρωτοφανές δέλεαρ για πάνω από 10.000 επισκέπτες από την Ελλάδα.

Υποχρεώσεις των εμπόρων

Στο μεταξύ, τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει, όσον αφορά τις πάγιες οδηγίες του υπουργείου για τις υποχρεώσεις των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Κωδικοποιώντας τις πιο σημαντικές από αυτές, σημειώνουμε ότι η αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. Εναλλακτικά μπορεί να γίνεται η αναγραφή, σε πινακίδα, του ποσοστού της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες όμοιων προϊόντων, με την προϋπόθεση να υπάρχει πάνω σε κάθε είδος η αρχική τιμή.

Οσοι παραβαίνουν τις διατάξεις αυτές, υπόκεινται στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Αγορανομικού Κώδικα και, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν. Το πρόστιμο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, όπου τελείται η παράβαση, ύστερα από γνώμη Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφασή του και αποτελείται, από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και δύο υπαλλήλους της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά για τις παραβάσεις που τελούνται στα όρια της Περιφέρειας Αττικής, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος εποχής

Επίσης, πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία στο κατάστημα ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις, λόγω τέλους εποχής. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων, με απόφαση του Νομάρχη της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπου τελείται η παράβαση, πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Απαγορεύεται, εξάλλου, η πώληση εμπορευμάτων σε τιμές κάτω του κόστους αγοράς, όταν αυτή θέτει υπό διακινδύνευση ορισμένη αγορά ή θίγει κατά τρόπο ουσιώδη τις αρχές του ανταγωνισμού και τα συμφέροντα των καταναλωτών. «Ως κόστος αγοράς θεωρείται η τιμή μονάδας του προϊόντος, που αναγράφεται στο τιμολόγιο του προμηθευτή, αφαιρουμένων των εκπτώσεων που αναφέρονται στο τιμολόγιο ή αποδεικνύονται με πιστωτικά σημειώματα, ανεξάρτητα αν οι εκπτώσεις είναι βασικές ή εξαρτώνται από τον κύκλο εργασιών ή αναφέρονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνυπολογιζομένων στο κόστος του ΦΠΑ και των λοιπών δασμών και φόρων, που τυχόν επιβάλλονται, καθώς και των μεταφορικών, εφόσον δεν εμπεριέχονται στην τιμολογιακή τιμή».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα