«Στα 80 ευρώ η τιμή του πετρελαίου τους επόμενους μήνες»

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 14:27

Μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού στους επόμενους μήνες προβλέπει η οικονομολόγος Ντόρα Μπορμπέγ, ειδική σε ζητήματα πετρελαίου, χαρακτηρίζοντας παρακινδυνευμένα τα σενάρια περί εκτίναξης των τιμών στα 200 δολάρια.

«Με το που το βαρέλι αγγίζει τα 100 δολάρια όλοι μιλούν για νέα ρεκόρ στην τιμή ή ακόμα και τον διπλασιασμό της. Είναι πιστεύω πρώιμο και παρακινδυνευμένο να μιλάμε για 200 δολάρια. Εκτιμώ ότι η σημερινή τιμή γύρω στα 100 είναι υπερβολικά υψηλή και πως το πετρέλαιο θα πέσει μέσα στους επόμενους μήνες στα 80 δολάρια του βαρέλι. Στη συνέχεια η τιμή θα ανεβαίνει και πάλι σταδιακά προς τα πάνω», δήλωσε η Ντόρα Μπορμπέγ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που έχει μια τιμή πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια στις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο η Ντόρα Μπορμπέγ είπε τα εξής: «Παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια η διεθνής οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά. Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς και η ζήτηση για πετρέλαιο. Αυτό είναι ο λόγος για την τόσο υψηλή τιμή του μαύρου χρυσού: η μεγάλη ζήτηση. Όσο λοιπόν η ζήτηση για πετρέλαιο κυμαίνεται αυξάνεται συνεχώς, η τιμή του βαρελιού παραμένει σε επίπεδα που αιτιολογούνται και οι επιχειρήσεις καταφέρνουν και ζουν με το δεδομένο αυτό, δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα