Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί του ΔΑΑ

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 10:24

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ τους ευθεία εισέρχονται οι διαγωνισμοί του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την εκχώρηση δικαιωμάτων εξυπηρέτησης φορτίου και ταχυδρομείου, εντός των τεσσάρων εμπορευματικών σταθμών του ΔΑΑ, αλλά και της διαχείρισης αποσκευών και ράμπας (επίγεια εξυπηρέτηση) για περίοδο 7 ετών, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου με την ανακήρυξη των αναδόχων.

Αναλυτικότερα, για την επίγεια εξυπηρέτηση, ο ΔΑΑ θα χορηγήσει 3 άδειες εξυπηρέτησης προς τρίτους (υπηρεσίες third party logistics) και 3 άδειες για αυτοεξυπηρέτηση. Το ενδιαφέρον στον εν λόγω διαγωνισμό έγκειται στη συμμετοχή της βελγικής AviaPartner και της τουρκικής Celebi στο κομμάτι του διαγωνισμού για τις υπηρεσίες 3PL, με δεδομένη την κατάθεση προσφορών από τις υπάρχουσες εταιρείες που εκμεταλλεύονται το ground handling του αεροδρομίου, δηλαδή τις OA-Y, Goldair Handling και Swissport. Αντίστοιχα, στον τομέα της αυτοεξυπηρέτησης προσφορά κατέθεσε η Aegean Airlines.

Ωστόσο, ανεξάρτητες πηγές, που γνωρίζουν άριστα τα τεκταινόμενα στο αεροδρόμιο των Σπάτων, αναφέρουν ότι η προσφορά της Celebi που διεκδικεί μερίδιο στο ΔΑΑ μέσω ουγγρικής θυγατρικής της, είναι σε χαμηλή θέση στη λίστα προκαταρκτικής αξιολόγησης, που έχει διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Σε καλή θέση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι κατατάσσονται οι εταιρείες που κατέχουν ήδη την εκμετάλλευση των υπηρεσιών cargo και ground handling. Δηλαδή οι εταιρείες: Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Swissport και Goldair, οι οποίες κατέχουν τις σχετικές άδειες από την έναρξη λειτουργίας των Σπάτων το 2001.

Cargo

Ο δεύτερος διαγωνισμός αναφέρεται στην εκχώρηση δικαιωμάτων εξυπηρέτησης φορτίου και ταχυδρομείου εντός των τεσσάρων εμπορευματικών σταθμών του ΔΑΑ (cargo), ο οποίος θα χορηγήσει 3 άδειες εξυπηρέτησης προς τρίτους και 2 άδειες για αυτοεξυπηρέτηση. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι στον εν λόγω διαγωνισμό δεν υπήρξε καμία έκπληξη, καθώς προσφορές κατέθεσαν οι ΟΑ-Υ, Goldair, Swissport και η DHL στο κομμάτι της αυτοεξυπηρέτησης.

Οι διαγωνισμοί δεν περιλάμβαναν οικονομικές προσφορές, αλλά την κατάθεση μιας σειράς δικαιολογητικών και τυπικών προσόντων, ενώ όλες οι εταιρείες κατέθεσαν λεπτομερή business plan, στα οποία περιέχονταν η πιστοληπτική και χρηματοδοτική τους ικανότητα.

Οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων φορτίου, ταχυδρομείου και επίγειας εξυπηρέτησης για περίοδο 7 ετών (οι συμβάσεις λήγουν τον ερχόμενο Μάρτιο) θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τις υπάρχουσες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις παραπάνω δραστηριότητες στο ΔΑΑ, μερικές από τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο.

Κίνηση στο δεκάμηνο

Η εμπορευματική κίνηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο δεκάμηνο του 2007 σημείωσε κάμψη, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Η συνολική εμπορευματική κίνηση, μέχρι και τον Οκτώβριο, ανήλθε στους 98.612 τόνους, με τους 89.483 τόνους να αφορούν φορτίο και τους 9.129 τόνους ταχυδρομείο.

Στο παραπάνω διάστημα το διακινηθέν φορτίο σημείωσε κάμψη 0,6%, ενώ και το ταχυδρομείο μειώθηκε κατά 1,6%, με αποτέλεσμα η συνολική εμπορευματική κίνηση να μειωθεί κατά 0,7%.

Υπενθυμίζεται ότι, η εμπορευματική δραστηριότητα του αεροδρομίου σημείωσε το 2006, σε σχέση με το 2005, αύξηση 3,6%, η οποία οφειλόταν, κυρίως στη δυναμική ανάπτυξη της διεθνούς κίνησης.

Τέλος, το ΔΑΑ προωθεί ήδη τη δημιουργία και δεύτερου ξενοδοχείου στο χώρο του Αεροδρομίου. Η ανέγερση του ξενοδοχείου, το οποίο θα είναι από τα μεγαλύτερα της Αθήνας, έχει ενταχθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ η λειτουργία του προγραμματίζεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο χρόνια.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΡΑΙΓ



Σχολιασμένα