Σε θετικές αποδόσεις οι μετοχικές αγορές το 2008

Εκθεση της Citigroup
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 12:33

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επιτόκια, ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, ανάπτυξη κερδών, λογικές αποτιμήσεις και ρευστότητα που θα οδηγήσουν σε θετικές αποδόσεις τις μετοχικές αγορές το 2008, βλέπει η Citigroup στην έκθεσή της «2008 European Market Outlook» (31/12/2007).

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η ανοδική αγορά που διανύουμε είναι στη φάση της ωρίμασης και αυτό σημαίνει μεγαλύτερα ρίσκα για τα χρηματιστήρια. «Περισσότεροι κίνδυνοι σημαίνουν και μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αγορές», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ και τα εταιρικά κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Πάντως, όπως αναφέρουν, υπάρχουν κίνδυνοι πτώσης του ΑΕΠ, αλλά και των προβλέψεων για τα κέρδη.

Ως νέα τάξη πραγμάτων στην Οικονομία, οι αναλυτές της Citigroup θεωρούν τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες προσφέρουν ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικά σοκ σε σχέση με το παρελθόν. Ως εκ τούτου, αναζητούν επενδυτικά εταιρείες που έχουν έκθεση σε αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα με τους ίδιους, έξι είναι τα θέματα του 2008.

Συγκεκριμένα, η φάση ωρίμασης της ανοδικής αγοράς, η αποφυγή της μόχλευσης, η ανάπτυξη, η μετατόπιση προς την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, η αγορά μετοχών εταιρειών που χαρακτηρίζονται «ελεύθεροι καβαλάρηδες» και η απομετοχοποίηση. Οι κίνδυνοι του 2008 είναι πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, πιστωτική κατάρρευση ή κατάρρευση των εταιρικών κερδών (οι κίνδυνοι αυτοί θεωρούνται «κυκλικοί»), ο πληθωρισμός που είναι ο μεγαλύτερος δομικός κίνδυνος, ενώ υπάρχει και ο ανοδικός κίνδυνος των αναβαθμίσεων εξαιτίας της ρευστότητας στο σύστημα.

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Citigroup εκτιμά ότι θα καταγράψουν διψήφιες αποδόσεις και συστήνει αύξηση θέσεων στους κλάδους τροφίμων και ποτών, βιομηχανικών αγαθών, ασφαλειών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καταναλωτικών αγαθών, τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας. Ο οίκος συστήνει μείωση θέσεων σε τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες, media και μετοχές εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής.

Ανάπτυξη με ρυθμό 1,8% είναι η πρόβλεψη της ING Investment Management για την οικονομία των ΗΠΑ το 2008 (έναντι 2,1% το 2007), χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα, σε ποσοστό 35% - 40%, μιας απότομης επιβράδυνσης (κάτω από 1%). Για την παγκόσμια οικονομία εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 4%, υποστηριζόμενη από τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη. Για την ευρωζώνη, ειδικότερα, η πρόβλεψη είναι για ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2008, ενώ στο 1,6% εκτιμάται η ανάπτυξη στην Ιαπωνία.

Στην έκθεσή της «Με θέα το 2008», η ING Investment Management εκτιμά ότι η FED θα προβεί σε δυναμικές μειώσεις επιτοκίων αν κρίνει ότι η ανάπτυξη απειλείται από την άνοδο της ανεργίας ή ακόμη και από επανεμφάνιση των αμφιβολιών για το πιστωτικό σύστημα. Από την άλλη, η ΕΚΤ διαβλέπει αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις λόγω πετρελαίου και των τιμών των τροφίμων, ενώ θα πρέπει να συμβαδίσει με το υπερτιμημένο ευρώ που συνιστά απειλή για την ανάπτυξη. Προς το παρόν, η ΕΚΤ φαίνεται ικανοποιημένη από το τρέχον επίπεδο επιτοκίων στο 4%.

Η ING Investment Management εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τις μετοχές εν μέρει και λόγω της έλλειψης εναλλακτικών (λόγω χαμηλών επιτοκίων). «Οι μετοχές δέχονται στήριξη από φιλόδοξα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών και από τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Παράλληλα, οι ισολογισμοί των εταιρειών δείχνουν αρκετά δυνατοί και η ανάπτυξη της κερδοφορίας είναι ακόμη ικανοποιητική (περίπου 5%)», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην ώριμη φάση του ανοδικού οικονομικού κύκλου και η φάση αυτή χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών. Ο οίκος θεωρεί ότι οι μετοχικές τοποθετήσεις που ευνοούνται είναι σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης με εύρωστους ισολογισμούς και κερδοφορία άνω του μέσου όρου της αγοράς, ενώ καλές ευκαιρίες θα δώσουν οι αναδυόμενες αγορές και η Ιαπωνία.

Οι κλαδικές επιλογές της είναι στην πληροφορική, στις τηλεπικοινωνίες και στις εταιρίες κοινής ωφέλειας, ενώ επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή στον χρηματοοικονομικό κλάδο και αποφυγή παραδοσιακών κυκλικών κλάδων που εξαρτώνται σημαντικά από τις φάσεις της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα