Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Επιστολή Κ. Καραμανλή στον πρόεδρο της Βουλής
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 12:41
UPD:12:54

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι «επιτακτικά αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη», σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα ευθύνης όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού:

«Δεσμευτήκαμε στην προηγούμενη τετραετία να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά τις εκλογές, ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, για μια ήπια και δίκαιη μεταρρύθμιση, που να απαλλάσσει το Ασφαλιστικό Σύστημα από τις στρεβλώσεις, τις ανισότητες, τις αδικίες του παρελθόντος. Μεταρρύθμιση για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα, χωρίς να αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, χωρίς να αυξάνονται οι εισφορές, χωρίς να μειώνονται οι συντάξεις. Μεταρρύθμιση, σε βάθος χρόνου, που εγγυάται ασφάλεια παροχών και συντάξεων για όλους.

Αναπτύξαμε με σαφήνεια τους βασικούς άξονες των θέσεων και των στόχων μας, τόσο προεκλογικά, όσο και στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, ευρύτατο Κοινοβουλευτικό και Δημόσιο Διάλογο. Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε ουσιαστικό διάλογο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, χωρίς δογματισμούς, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Συζητούμε με ευθύτητα και υπευθυνότητα, χωρίς εμμονές, χωρίς υπερβολές, χωρίς αγκυλώσεις. Ήμασταν και είμαστε ανοικτοί σε κάθε γόνιμη πρόταση, άποψη και ιδέα, με στόχο τη σύνθεση τους και τη διαμόρφωση της μέγιστης κοινής συνισταμένης.

Η διαδικασία αυτή, διαδικασία δημοκρατική και προοδευτική, διαδικασία πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, συνεχίζεται με συνέπεια στις δεσμεύσεις και προσήλωση στους στόχους που συμφωνήσαμε με τους πολίτες. Αποτελεί, άλλωστε, κοινή πεποίθηση ότι η Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι επιτακτικά αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη. Είναι υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους, στις νέες και τους νέους μας, στις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

Κατόπιν των παραπάνω και επειδή η Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι ζήτημα ευθύνης όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, η Κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, με θέμα "Μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα", σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

Την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά προανήγγειλε νέο γύρο διαλόγου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στην προσπάθεια να αναστραφεί το κλίμα που δημιουργήθηκε από τον ανεπιτυχή διάλογο στις επιτροπές της Βουλής επί υπουργίας Β. Μαγγίνα, η κα Πετραλιά επιχειρεί να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για τις περιοριστικές αλλαγές που η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητες για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος.

Μετά τη συνάντηση, η υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προχωρούμε με υπευθυνότητα, με σχέδιο, με όσο το δυνατόν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Θέλω να πω ότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί το πρόβλημα θα προκύψει μόνο εάν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Απασχόλησης, ο νέος γύρος διαλόγου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, ώστε περί τα τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει θα στοχεύουν σε αλλαγές που θα εφαρμοσθούν σε βάθος χρόνου (πιθανότατα 15ετίας), σε εφαρμογές των νόμων Σιούφα και Ρέππα, παράλληλα με την παροχή κινήτρων για την παραμονή στην εργασία και την ασφάλιση, αντισταθμίζοντας περικοπές σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής (ανασφάλιστη εργασία).

Νομοθετική ρύθμιση, άμεσα, η οποία με αντικειμενικά και επικυρωμένα κριτήρια θα διασφαλίζει τα έσοδα και τις εισφορές των οικοδομικών έργων και εργασιών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ζητεί από την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ΓΣΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα