Στιβ Τζομπς: «Κολοσσός η Microsoft», Μπιλ Γκέιτς: «Φαινόμενο η Apple»

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 14:28

ΜΗΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ: ο τίτλος είναι σωστός και απηχεί την πραγματικότητα. Αναμνήσεις, αντί για «καρφιά», αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας κοινής εμφάνισης (σε εκδήλωση της Wall Street Journal) οι Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς. Αλλά και πολλές αλήθειες - για την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και... τελικά για την ίδια τη ζωή.

Ίσως μεταξύ των πολλών «αιχμών» που έχουν ανταλλάξει ο Στιβ Τζομπς και ο Μπιλ Γκέιτς, καμία δεν ήταν τόσο αιχμηρή όσο εκείνη την οποία είχε ξεστομίσει σε ντοκιμαντέρ του 1990 ο γενικός διευθυντής της Αpple, υποστηρίζοντας ότι η Microsoft στερούνταν «αισθητικής αντίληψης». Μέσα σ' αυτή τη φράση ήταν συμπυκνωμένη η μεγάλη διαφορά που χώριζε τόσο τους δύο άντρες όσο και τις εταιρείες τους.

Μπιλ Γκέιτς: «Και τι δε θα έδινα για να είχα την αισθητική αντίληψη του Στιβ».

Αν και είχαν συνεργαστεί στην πρώτη φάση της βιομηχανίας των προσωπικών υπολογιστών, πολύ νωρίς οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο κ. Τζομπς έχτισε τη φήμη του ως δημιουργός αισθητικών και κομψών προϊόντων πληροφορικής, όπως ο προσωπικός υπολογιστής Macintosh και η μουσική συσκευή iPod. Ο κ. Γκέιτς έκανε μια περιουσία δημιουργώντας λογισμικό για προσωπικούς υπολογιστές γενικής χρήσης, λειτουργικούς μεν, όμως λιγότερο ελκυστικούς από αισθητικής πλευράς συγκρινόμενους με τον Macintosh.

Έτσι απέκτησε ιδιαίτερη σημασία η αναφορά του Μπιλ Γκέιτς κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας κοινής εμφάνισής του με το Στιβ Τζομπς, σε μια εκδήλωση της Wall Street Journal με τον τίτλο «Αll things Digital», που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Κάρλσμπαντ της Καλιφόρνιας. Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε: «Και τι δε θα έδινα για να είχα την αισθητική αντίληψη του Στιβ. Ο τρόπος που δημιουργεί είναι διαφορετικός και είναι μαγικός».

Στιβ Τζομπς: «Η Microsoft αποδείχτηκε ιδιαίτερα καλή στη συνεργασία με άλλους».

Στη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων, που χαρακτηρίστηκε περισσότερο από σεβασμό παρά από ανταγωνιστικότητα, ο κ. Τζομπς αναγνώρισε το ρόλο του κ. Γκέιτς ως πρωτοπόρου στο σχεδιασμό λογισμικού, δίνοντας έμφαση στην ιστορική διαδρομή των δύο ανδρών, η οποία είχε καταλυτικό ρόλο στη βιομηχανία της πληροφορικής και κατέληξε στην κατασκευή φτηνών και εύχρηστων υπολογιστών για μαζική χρήση...

Η συνέχεια στο σημερινό e-working



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα