ΔΕΗ: Προχωρούν τα σχέδια για συνεργασία με RWE

Το θέμα θα συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2008 09:48

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ φως του Μεγάρου Μαξίμου, φέρεται ότι έχει λάβει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει στη μεγάλη συμφωνία με τη γερμανική RWE.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, το μοντέλο δημιουργίας μεικτών εταιρειών (joint venture) μεταξύ της ΔΕΗ και άλλων επιχειρήσεων, στις οποίες η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό πακέτο συμμετοχής, αποτελεί μοντέλο το οποίο προκρίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία της ΔΕΗ με τη γερμανική εταιρεία, θα υλοποιηθεί στα σημεία της που αφορούν την εξαγορά από τη ΔΕΗ δύο μεταχειρισμένων αεριοστροβίλων ανοικτού τύπου, ιδιοκτησίας της RWE, για την κάλυψη των αναγκών κατά το φετινό καλοκαίρι.

Το κυριότερο σημείο της συμφωνίας ωστόσο, αφορά στη δημιουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση εισαγόμενου λιθάνθραακα, ισχύος 1.600 μεγαβάτ, ο οποίος σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, στο χώρο του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων της ΒΦΛ. Με βάση το σχέδιο συμφωνίας που έχει δει το φως της δημοσιότητας, η συμμετοχή της ΔΕΗ στο σχήμα θα είναι 49% ΔΕΗ και 51% RWE.

Η προοπτική υπογραφής της συγκεκριμένης συμφωνίας με τη RWE, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε συνδικάτα, αντιπολίτευση και επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, προβληματισμό έχουν εκφράσει και μέλη του δ.σ. της ΔΕΗ.

Οι συνδικαλιστές αντιδρούν στη συνεργασία των δύο επιχειρήσεων, φοβούμενοι σταδιακή απορρόφηση της ΔΕΗ από την κατά πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη RWE. Οσο για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, κρίνουν ότι η δημιουργία συνολικά 4 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα, στα οποία θα συμμετέχει η ΔΕΗ, (2 μονάδες των 600 μεγαβάτ με συμμετοχή 75% της ΔΕΗ σε Αλιβέρι και Λάρυμνα και 2 μονάδες των 600 μεγαβάτ στην Καβάλα), ακυρώνουν τις δικές τους επενδυτικές προτάσεις.

Πάντως, τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΕΗ και με άλλους επιχειρηματικούς φορείς, υπολογίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, θα καμφθούν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας. Οπότε μένοντας οι αντιδράσεις σε επίπεδο συνδικαλιστών και αντιπολίτευσης, υπολογίζεται ότι θα αντιμετωπισθούν πολιτικά.

Τέλος να σημειωθεί ότι η απόπειρα της διοίκησης να συζητηθεί η πρόταση συνεργασίας ΔΕΗ- RWE σε συνεδρίαση του δ.σ. της επιχείρησης, απέτυχε, λόγω των αντιδράσεων των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, αλλά και της διαφαινόμενης αντίδρασης μελών του δ.σ.. Ετσι, νέα απόπειρα για συζήτηση και έγκριση, θα γίνει στη συνεδρίαση του δ.σ. της 29 Ιανουαρίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα