Η «μάχη» κατά της ακρίβειας στο επίκεντρο της Κυβερνητικής

Γ. Αλογοσκούφης: «Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα»
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2008 14:21
UPD:14:34

Oι υπουργοί Ανάπτυξης Xρ. Φώλιας και Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τις αυξήσεις στα τρόφιμα διεθνώς, και στις πρώτες ύλες, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου μετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά το τέλος της συνεδρίασης, «οι επιπτώσεις μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενες, αλλά η κυβέρνηση με τους αρμόδιους μηχανισμούς είναι συνεχώς σε εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανατιμήσεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία, στο χρόνο που έρχεται, έχει μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα, τα οποία οφείλονται, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη της χώρας και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, σημείωσε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια, μέσω πετρελαίου, δημητριακών και γάλακτος, επηρεάζει σαφέστατα τις τιμές. «Οι έλεγχοι είναι συνεχείς, η καταγραφή των οποιονδήποτε διαφοροποιήσεων στις τιμές είναι δεδομένη, παίρνουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται και θα πάρουμε και άλλα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και διεμήνυσε:

«Εάν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ότι από εδώ και μπρος μπορούν να κερδοσκοπήσουν, καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, διότι –όπως χαρακτηριστικά είπε- είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε και χέρια, αυτών οι οποίοι θεωρούν ότι είναι μακριά τα χέρια τους».

Μετά το τέλος της χθεσινής προγραμματισμένης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Φώλιας απέδωσε τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στις διεθνείς συγκυρίες, οι οποίες, όπως είπε, δυστυχώς, προκαλούν ακρίβεια στην εγχώρια αγορά.

«Το πετρέλαιο, τα δημητριακά, το γάλα δημιουργούν ανατιμητικές τάσεις. Εκείνο το οποίο κάνουμε εμείς είναι να παρακολουθούμε, να παρεμβαίνουμε, να διενεργούμε ελέγχους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την κερδοσκοπία να πάρει το πάνω χέρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι επεξεργάζεται άλλα μέτρα, «τα οποία θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση του να μετριαστούν οποιεσδήποτε ανατιμητικές τάσεις».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της «Ν», από κοινού με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γ. Βλάχο, αρμόδιο για ζητήματα Εμπορίου, ο κ. Φώλιας ήδη επεξεργάζεται κάποιες πρώτες σκέψεις για το πώς το υπουργείου θα μπορούσε να παρέμβει στην αγορά, με σκοπό την αναστροφή του ανατιμητικού κλίματος.

Πάντως, στις προθέσεις τόσο του υπουργού όσο και του υφυπουργού είναι κατά τις προσεχείς ημέρες να προγραμματίσουν δεύτερη συνάντηση με το οργανωμένο λιανεμπόριο, καθώς και με εκπροσώπους μεγάλων προμηθευτικών και βιομηχανικών εταιρειών, ώστε να ασκήσουν πιέσεις για αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή πολιτική τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους πρώτους μήνες του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα