ΗΠΑ: Δεν «βλέπουν» ύφεση οι οικονομολόγοι

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 10:02
UPD:10:05

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ οικονομία φαίνεται πως θα αποφύγει τελικά την ύφεση, δεδομένου ότι οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί χωρίς ωστόσο να καταρρεύσουν, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 62 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν σχετικά, ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα θα διαμορφωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 στο 1,5% - όσο ήταν δηλαδή και στο τέταρτο τρίμηνο του 2007. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 2001.

«Πρόκειται για μια ήπια οικονομική δραστηριότητα που φαίνεται σαν ύφεση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν θα συμβεί», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of Ameriva, Mickey Levy. «Η κατάσταση του καταναλωτή είναι βέβαιο ότι μετριάζεται, ωστόσο οι δαπάνες δεν καταγράφουν πτώση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» σημειώνει.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, δίνοντας ώθηση στην αμερικανική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ενδεχόμενο μιας ύφεσης την επόμενη χρονιά, οι οικονομολόγοι δίνουν πιθανότητες 40%. Εννέα από τους 47 βλέπουν τις πιθανότητες 50-50, ενώ πέντε εκτιμούν ότι θα υπάρξει ύφεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα