Απλούστερη η παραλαβή των δηλώσεων από τις ΔΟΥ

Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 10:17

ΤΗΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ των διαδικασιών όσον αφορά στην παραλαβή από τις Δ.Ο.Υ. των φετινών φορολογικών δηλώσεων σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν προχώρησε ούτε και φέτος στην απλοποίηση των εντύπων, καθώς τα νέα έντυπα φορολογίας εισοδήματος που έχει αρχίσει ήδη να ταχυδρομεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε περίπου 5,7 εκατ. φορολογουμένους περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωσή τους προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να στοιχίσουν στους υπόχρεους και σε χρόνο αλλά κυρίως σε χρήμα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών παραλαβής των δηλώσεων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Ν. Ανδριανόπουλος απέστειλε με ειδική εγκύκλιο σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόσκληση για να υποβάλουν εγκαίρως τις προτάσεις τους επί του θέματος, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι και να αποφευχθούν οι γνωστές εικόνες με τις «ουρές» στις Δ.Ο.Υ..

Η εγκύκλιος

Συγκεκριμένα το κείμενο της εν λόγω υπ' αρίθμ. 1001291/30/Α0012/3.1.2008 εγκυκλίου έχει ως εξής:

«Παρακαλούμε να γνωρίσετε στην αρμόδια Δ/νση τυχόν προτάσεις σας σχετικά με την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2008, αλλά και την απλούστευση των φορολογικών διαδικασιών για την διευκόλυνση των φορολογουμένων και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους από τις Υπηρεσίες μας κατά τη περίοδο αυτή».

Από την άλλη πλευρά πάντως οι φορολογούμενοι θα βρεθούν και φέτος μπροστά σε ένα νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος (Ε1) αφού, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 27.12.2007, σελ. 1), σε έξι πίνακες έχουν γίνει αλλαγές σε δώδεκα κωδικούς που είναι οι εξής:

* στον πίνακα 2, ο οποίος αφορά πληροφοριακά στοιχεία, καταργείται ο κωδικός 013 - 014 που αφορούσε το ερώτημα «Είστε συνταξιούχος και γεννηθήκατε πριν από το 1942;» και προστέθηκε ειδικό πεδίο με κωδικό 010, στο οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να σημειώσει (με την ένδειξη Χ) εάν δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση για την εκκαθάριση της δήλωσής του.

Στην περίπτωση φυσικά που δεν συμπληρωθεί το ανωτέρω πεδίο τότε η Γ.Γ.Π.Σ. θα το εκλαμβάνει ως θετική απάντηση και επομένως ότι ο υπόχρεος θέλει να ενημερώνεται ηλεκτρονικά.

* στον πίνακα 3, το ποσό της έκπτωσης που μπορεί να αφαιρεθεί λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω αυξάνεται σε 2.400 ευρώ από 1.900 ευρώ που ήταν πέρυσι.

*στον πίνακα 4, που αφορά εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις, έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί 919 και 920 στους οποίους οι υπόχρεοι θα πρέπει να αναγράψουν το καθαρό εισόδημα από συμμετοχή σε συνεκμετάλλευση μη υπαγόμενη στο άρθρο 10 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

* στον πίνακα 4 στο εισόδημα από ακίνητα και ειδικότερα στο ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιών, ξενοδοχείων, κλινικών κ.λπ., γίνεται για πρώτη φορά διαχωρισμός των κατοικιών από τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων. Συγκεκριμένα, ο κωδικός 103 - 104 θα συμπληρώνεται από τους φορολογουμένους μόνο για εισοδήματα από εκμίσθωση κατοικιών.

* στον πίνακα 4 έχουν προστεθεί ακόμη οι κωδικοί 121 - 122 που αφορούν το εισόδημα από εκμίσθωση ξενοδοχείων, κλινικών, σχολείων, αιθουσών κινηματογράφων ή θεάτρων κ.λπ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε στην εισαγωγή των εν λόγω κωδικών προκειμένου να γνωρίζει επακριβώς ποια είναι τα έσοδα από κάθε κατηγορία ακινήτου.

* στον πίνακα 4Ε στους κωδικούς 109 - 110 έχουν προστεθεί σε σχέση με το έντυπο του 2007 και τα εμπορικά κέντρα που επέλεξαν να υπαχθούν στο καθεστώς του Φ.Π.Α.. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση τα εμπορικά κέντρα μπορούν πλέον να υπαχθούν σε καθεστώς Φ.Π.Α. και οι μισθωτές να καταβάλλουν Φ.Π.Α. επί των μισθωμάτων προκειμένου να τον συμψηφίσουν με τον Φ.Π.Α. των πωλήσεών τους.

* στον πίνακα επίσης 4Ε και στους κωδικούς 147 - 148 έχουν προστεθεί στα γήπεδα και οι χώροι τοποθέτησης επιγραφών.

* στον πίνακα 4Ε προστέθηκαν ακόμη νέοι κωδικοί (123, 124, 125, 126) που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα οικοδομών σε έδαφος του εκμισθωτή (κωδικοί 123 - 124) και σε έδαφος του παρέχοντος δωρεάν τη χρήση (κωδικοί 125 - 126).

* στον πίνακα 4Ζ, που αφορά εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, έχει γίνει διαχωρισμός των κωδικών που αφορούσαν μισθούς, συντάξεις κ.λ.π. αλλοδαπής προέλευσης. Ειδικότερα, από το 2008 οι κωδικοί 389 - 390 θα αφορούν μόνο μισθούς και οι κωδικοί 391 - 392 μόνο τις συντάξεις.

* στον πίνακα 5Ε, μετά τις αλλαγές στον φορολογικό νόμο, έχουν επέλθει σημαντικές τροποποιήσεις όσον αφορά στις δαπάνες που αφορούν ακίνητα που έχουν εκμισθωθεί, προκειμένου να απολαύσουν οι εκμισθωτές έκπτωση από το εισόδημα, ενώ έχουν καταργηθεί οι κωδικοί που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα διατηρητέων ακινήτων (177, 178, 179, 180, 181, 182).

* στον πίνακα 7, στον οποίο καταγράφονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο, έχει προστεθεί ο κωδικός 049 ο οποίος αφορά τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών, δηλαδή δαπάνες με αποδείξεις οι οποίες εκπίπτουν από το εισόδημα σε ποσοστό ως και 40% με ανώτατο ποσό έκπτωσης τις 8.000 ευρώ. Οι αποδείξεις αφορούν δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος, κομμωτήρια κ.λπ.

* στον πίνακα 8, που αφορά τους προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόρους, προστέθηκαν οι κωδικοί 127 - 128 που αφορούν τους φόρους που κατεβλήθησαν για άυλη εμπορική αξία ακινήτου.

Τρία στοιχεία

Για φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν και τα εξής:

** οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται ακόμη περισσότερο αφού για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ ο συντελεστής θα διαμορφωθεί σε 27%, για εισοδήματα από 30.000 μέχρι και 75.000 ευρώ σε 37%, ενώ για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ ο συντελεστής παραμένει στο 40%.

** καταργείται το τέλος χαρτοσήμου που επιβάλλεται στα μισθώματα ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως κατοικίες και τα οποία αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2008 και μετά.

** παραμένει η έκπτωση 1,5% στο ποσό της οφειλής και μέχρι 118 ευρώ, όταν η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου στη Γ.Γ.Π.Σ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα