Citigroup: «Βλέπει» άνοδο 10% των μετοχικών αγορών το 2008

Εκθεση «2008 Global Equity Outlook»
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 11:13

ΕΝΑ ΚΑΛΟ νέο, τις φθηνές αποτιμήσεις, και ένα κακό, τις επικείμενες υποβαθμίσεις εταιριών, βλέπει για το 2008 η Citigroup στην πρώτη έκθεση στρατηγικής της για το νέο έτος. Στην έκθεση «2008 Global Equity Outlook» υπό τον τίτλο «Αφήστε τη μάχη να αρχίσει», η Citigroup εκτιμά ότι οι φθηνές αποτιμήσεις θα κερδίσουν τη μάχη έναντι των υποβαθμίσεων εταιρικών κερδών, με αποτέλεσμα οι μετοχικές αγορές παγκοσμίως να κλείσουν το 2008 με άνοδο της τάξεως του 10%, σε μία κούρσα ανόδου που θα χαρακτηρισθεί από έντονες διακυμάνσεις.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι προβλέψεις για αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 12% φέτος είναι υψηλές δεδομένων των υποβαθμίσεων των ΑΕΠ και της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης και θεωρεί ότι οι αυξήσεις κερδών θα κινηθούν στο 5% - 6%, ποσοστό που επίσης μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Οσο για τις αποτιμήσεις, αναφέρει ότι ο δείκτης MSCI World διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 16, ενώ όπως τονίζει, κατά την τελευταία 20ετία ένα Ρ/Ε χαμηλότερο του 17,5 ποτέ δεν συνδέθηκε με πτωτική αγορά σε περίοδο 12μήνου, ακόμα και όταν τα εταιρικά κέρδη υποχωρούσαν. Επενδυτικά η Citigroup αυξάνει θέσεις σε βιομηχανικές κυκλικές μετοχές με στόχο την έκθεσή της στην αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ είναι επιφυλακτική για τους κλάδους καταναλωτικών αγαθών. Γεωγραφικά, αυξάνει θέσεις στις αναδυόμενες αγορές και στην Ευρώπη, εξαιρουμένης της Μ. Βρετανίας, μειώνει την έκθεσή της σε ΗΠΑ και ανεπτυγμένη Ασία και τηρεί στάση ουδέτερη για την αγορά της Ιαπωνίας.

Στα οφέλη που προκύπτουν για τις μετοχικές αγορές από τον χαμηλό πληθωρισμό, αναφέρεται η έκθεση «The View, Investment Outlook Ιανουάριος 2008» της Citi Private Bank. Οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν ότι η bull αγορά «στηρίζεται στα δικά της πόδια» και ότι ο χαμηλός πληθωρισμός παρέχει τα εχέγγυα για έναν μακρύ και επικερδή επιχειρηματικό οικονομικό κύκλο, με αποτέλεσμα και το 2008 να είναι έτος θετικών αποδόσεων για τις μετοχές.

Επιπλέον, σε κάθε γεωγραφική περιοχή οι μετοχές είναι πιο ελκυστικά αποτιμημένες σε σχέση με τα ομόλογα. Ο οίκος θεωρεί κορυφαία επενδυτική επιλογή τις αναδυόμενες αγορές όπου ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών εκτιμάται στο 15%, αλλά και την Ευρώπη όπου όμως οι τράπεζες θεωρούνται ευάλωτες στην «εκκρεμούσα» κρίση των subprimes. Για το δολάριο, η Citi Private Bank προβλέπει περαιτέρω εξασθένησή του στο α΄εξάμηνο 2008 λόγω ταχύτερων μειώσεων επιτοκίων από τη FED.

Συνέχιση της ανόδου των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη το 2008 αναμένει η Goldman Sachs και το 2008 (περιμένει θετικές αποδόσεις σε ποσοστό 5%-6% μαζί με τα μερίσματα), χωρίς να αποκλείει υποχώρηση των τιμών βραχυπρόθεσμα μέχρι και 15%. Σύμφωνα με τηn GS, η συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση αυξάνει το ρίσκο για μία εκτεταμένη οικονομική επιβράδυνση και αυτό θα οδηγήσει σε υποχώρηση των μετοχών βραχυπρόθεσμα (δεν μπορεί να αποκλεισθεί περαιτέρω πτώση κατά 10% - 15%) πριν ανακάμψουν αργότερα μέσα στο 2008.

«Μερική ηλιοφάνεια με κίνδυνο καταιγίδων», προβλέπει για τις αγορές το 2008 η Deutsche Bank (Global Outlook 2008). Ο οίκος δίνει μία στις τρεις πιθανότητες για ύφεση, ωστόσο διατηρεί την αισιοδοξία του για τις αγορές καθώς διαβλέπει σταθεροποιητικούς παράγοντες στην παγκοσμιοποιημένη oικονομία, προβλέπει κινήσεις αντίδρασης από τις κεντρικές τράπεζες και θεωρεί ότι τα χειρότερα στην αγορά στέγης έχουν περάσει. Ο οίκος αναφέρει ως επιβαρυντικούς παράγοντες για τις βιομηχανικές oικονομίες τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, το «πάγωμα» της αγοράς ακινήτων και τις δυσκολότερες συνθήκες δανεισμού.

ΝΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα