ΙΟΒΕ: Νέα πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Χαμηλότερες προσδοκίες σε βιομηχανία και κατασκευές
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 11:25

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα συνέχισε να υποχωρεί για τρίτο μήνα και διαμορφώνεται στις 105,1 μονάδες από 107,6 τον Νοέμβριο, επίδοση που συνιστά τη δεύτερη χαμηλότερη εντός του 2007.

Ο δείκτης αυτός υστερεί του αντίστοιχου μέσου όρου της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να υπερέχει της επίδοσης της Ευρωζώνης. Κύριοι παράγοντες για την επιδείνωση του κλίματος είναι η υποχώρηση του δείκτη στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές. Αντίθετα, στο Λιανικό Εμπόριο τις Υπηρεσίες και την Καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν σημειώνονται αξιόλογες μεταβολές.

Πιο συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία η επιδείνωση του κλίματος τον Δεκέμβριο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση που σημειώνουν οι εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών, γεγονός που ενισχύεται και από τις εκτιμήσεις για σχετικά διογκωμένο επίπεδο των αποθεμάτων.

Στις Υπηρεσίες, ο δείκτης κινείται στα επίπεδα του Νοεμβρίου, με τις εκτιμήσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εξέλιξη της ζήτησης του τελευταίου τριμήνου να υποχωρούν, ενώ αντίθετα οι προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης το προσεχές τρίμηνο βελτιώνονται.

Στο Λιανικό Εμπόριο οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται ενώ και ο όγκος των αποθεμάτων αποκλιμακώνεται.

Στις Κατασκευές το κλίμα επιδεινώνεται εκ νέου, καθώς επιδεινώνονται οι την εκτιμήσεις για το επίπεδο των παραγγελιών, ενώ μετριοπαθέστερες είναι και οι προβλέψεις για το επίπεδο της απασχόλησης το επόμενο τρίμηνο.

Τέλος, αμετάβλητη παραμένει η καταναλωτική εμπιστοσύνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα