«Καλή χρονιά και το 2008 για τις ελληνικές τράπεζες»

Δηλώσεις Τ. Αράπογλου
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 14:37
UPD:17:13

«ΤO 2008 θα είναι άλλη μία καλή χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου.

Ο κ. Τάκης Αράπογλου

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, τα χαρτοφυλάκια τους είναι υγιή, έχουν επεκταθεί σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές και δεν θα επηρεαστούν από τη διεθνή αναταραχή που έχουν προκαλέσει τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ, επισήμανε ο κ. Αράπογλου σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Αντιθέτως, μεγάλοι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν ζημιές λόγω της κρίσης από τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης μέχρι και τα μέσα του 2008, οπότε και εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση, όπως ανέφερε ο Τάκης Αράπογλου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής ανέφερε ακόμη ότι η αναταραχή αυτή διεθνώς έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους του χρήματος, που στην Ευρώπη έχει αρχίσει να περνάει και στους καταναλωτές-δανειζόμενους, κάτι το οποίο αρχίζει δειλά-δειλά να συμβαίνει και στη χώρα μας.

21η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη η ΕΤΕ

Αναφερόμενος στην πορεία της Εθνικής, ο κ. Αράπογλου επισήμανε ότι στόχος είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική συνεχίζει να εξετάζει την παρουσία της σε χώρες εκτός εθνικών συνόρων όπου διαθέτει ή δεν διαθέτει παρουσία, είπε ο κ. Αράπογλου, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της διεθνούς επέκτασης της μεγαλύτερης σε μέγεθος ελληνικής τράπεζας. Στόχος της επέκτασης είναι να προσφέρει αξία στον μέτοχο, τόνισε, επισημαίνοντας ότι σήμερα η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την 21η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη από πλευράς κεφαλαιοποίησης, με 22,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αράπογλου επισήμανε ότι το ποσοστό των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται πλέον στο 56%, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι έχουν προχωρήσει σε σύσταση αγοράς για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, διαφοροποιώντας την από άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες, που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα λόγω της διεθνούς αναταραχής.

Αυτό συμβαίνει, πρόσθεσε, λόγω της εμπιστοσύνης που δείχνουν στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τράπεζας, την πειθαρχία στην τήρηση των στόχων του επιχειρησιακού της σχεδίου και την παρουσία που διαθέτει σε αγορές με ισχυρή ανάπτυξη και καλές προοπτικές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα