Alitalia: Ανοδος των μετοχών μετά τις δηλώσεις του CEO της Air France-KLM

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 13:17

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη φορά φέτος, κινήθηκαν οι μετοχές της Alitalia SpA, μετά τη δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Air France-KLM Group SA, Jean-Cyril Spinetta, ότι οι ιταλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις θα στηρίξουν το σχέδιό του για την εξαγορά της ζημιογόνου αεροπορικής εταιρείας.

Οι μετοχές της Alitalia αναρριχήθηκαν έως 2,6%, φθάνοντας στα 78,8 σεντς του ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν ένα σεντ υψηλότερα, στα 77,3 σεντς η μία στις 10:45 π.μ. στο Μιλάνο, τοπική ώρα. Από τις 17 Δεκεμβρίου και τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα οποία υποχώρησαν, οι μετοχές της Alitalia έχουν σημειώσει άνοδο 8,5%, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της στο 1,07 δισ. ευρώ (1,58 δισ. δολ.).

Η ιταλική κυβέρνηση επέλεξε στις 28 Δεκεμβρίου την Air France με έδρα το Παρίσι για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που αφορούν στην εξαγορά του 49,9% της Alitalia. Ο Spinetta έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά το κλείσιμο των αγορών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Air France σχεδιάζει τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 1.700 και είπε ότι θα αναπτύξει ένα αποδεκτά οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα για το σκέλος των επίγειων υπηρεσιών της εταιρείας και της συντήρησης. Επίσης ανέφερε ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση για να περιορίσει τον πόνο από τη μείωση των θέσεων εργασίας, χρησιμοποιώντας τα κυβερνητικά προνόμια για τους ανέργους.

Οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων – Cgil, Cisl και Uil – δεν συναντήθηκαν χθες με τον Spinetta και απέστειλαν επιστολή στον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, πιέζοντας για μία συνάντηση με θέμα τις αερομεταφορές στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι ο Spinetta ηγήθηκε της εξαγοράς της KLM από την Air France το 2004. Μία εξαγορά της Alitalia θα καταστήσει την Air France κυρίαρχο στη δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική αγορά της Ευρώπης, με την προσθήκη της Ρώμης στις βάσεις της, μετά του Παρισιού και του Αμστερνταμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα