Ο λόγος στον Πρωθυπουργό για το Ασφαλιστικό

Πετραλιά: Στο τέλος θα υπερισχύσει η διάθεση για μια κοινωνική συμφωνία
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 16:50

Στα χέρια του πρωθυπουργού περνάει πλέον το ζήτημα του Ασφαλιστικού. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, η κ. Πετραλιά ανακοίνωσε ότι το περίγραμμα των κυβερνητικών θέσεων θα δώσει ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και ακολούθως το περίγραμμα αυτό, που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο, θα συζητηθεί με τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρόεδρος κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, η υπουργός Απασχόλησης παρουσίασε ένα πολύ γενικό περίγραμμα των βημάτων που θα ακολουθηθούν, και σημείωσε ότι στα βήματα αυτά διέκρινε συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο που ήδη έχει παρουσιαστεί στη συζήτηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ως προτεραιότητες η ΓΣΕΕ έθεσε τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, τα οργανωτικά και λειτουργικά θέματα που αφορούν τις ενοποιήσεις, και το θέμα της ενίσχυσης των κατώτερων συντάξεων.

Αφού υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν λύσεις που οδηγούν σε μείωση των συντάξεων, αύξηση εισφορών και ορίων ηλικίας, ή δυσμενείς αλλαγές του καθεστώτος για τις γυναίκες, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στα όργανα των συνδικάτων που θα συγκληθούν άμεσα. Όπως είπε όμως, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και για το λόγο αυτό θα εισηγηθεί απεργιακή κινητοποίηση (πιθανότατα μέσα στο Φεβρουάριο) εν αναμονή των κυβερνητικών θέσεων.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ), δήλωσε ότι η κ. Πετραλιά παρουσίασε σήμερα καλές προθέσεις, ωστόσο όπως σημείωσε, «μένει ανοικτό να δούμε τις προθέσεις αυτές στην υλοποίησή τους». Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης («Αυτόνομη Παρέμβαση») παρατήρησε πως από τη συζήτηση με την κ. Πετραλιά προκύπτει ότι τα συνδικάτα βρίσκονται σήμερα στο ίδιο σημείο που βρίσκονταν την επομένη μέρα της μεγάλης απεργίας της 12ης Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι, παρά τους ελιγμούς, η κυβερνητική πολιτική παραμένει ίδια.

Από την πλευρά τη η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέχρι τέλους τη συνεργασία και τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με μόνα προαπαιτούμενα την υπευθυνότητα, την ευαισθησία και τον ρεαλισμό, εκτιμώντας ότι στο τέλος θα υπερισχύσει η διάθεση για μια κοινωνική συμφωνία, με στόχο τη διασφάλιση του συμφέροντος των πολλών στο ασφαλιστικό. Στόχος της συμφωνίας -είπε- είναι να εγγυάται την ασφάλεια για όλους τους πολίτες, ασφάλεια και ως προς τις παροχές και ως προς τις συντάξεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα