Σε «επαγρύπνηση» για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

Σταθερά τα επιτόκια ευρώ και στερλίνας
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 18:35

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών στην Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων της τράπεζας στο ίδιο επίπεδο, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «η ΕΚΤ θα είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «η τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις τους προσεχείς μήνες» και «δεν θα επιτρέψουμε δευτερογενείς επιπτώσεις (αυξήσεις πληθωρισμού από μισθούς)».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι αυξημένες, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε το Δεκέμβριο στο 3,1%. Όπως ανέφερε, οι αυξημένοι πληθωριστικοί κίνδυνοι σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου και με τις αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές των τροφίμων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν - για μια ακόμη φορά - πολύ προσεκτικός με τις διατυπώσεις του και σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ανέφερε πως «οι νομισματικές εξελίξεις συνεχίζουν να απαιτούν την πολύ στενή επόπτευση προκειμένου να εντοπίσουμε τις τάσεις από τη μια μεριά και να καταλάβουμε καλύτερα τη βραχυχρόνια νομισματική δυναμική από την άλλη».

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι η ΕΚΤ θεωρεί σημαντικό να υπάρξει εκ μέρους των κρατών μελών της ευρωζώνης επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων τους (για έναν υγιή προϋπολογισμό) μέχρι το αργότερο το 2010.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα