«Πέφτουν» υπογραφές για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 09:53

ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ, πιθανότατα κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, το διήμερο 17-18 Ιανουαρίου, θα υπογραφεί η συμφωνία ίδρυσης της εταιρείας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ηδη χθες στην Αθήνα μονογραφήθηκε το κείμενο της συμφωνίας μετόχων από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, ως εκπρόσωπο του 1% με το οποίο θα συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία του πετρελαιαγωγού και τους εκπροσώπους των 3 επιχειρηματικών σχημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικοί όμιλοι ΕΛ.ΠΕ., Λάτση και Κοπελούζου, θα εκπροσωπούνται μέσω της εταιρείας «ΕΛ.ΠΕ.-Θράκη» που συνεστήθη πρόσφατα και θα ελέγχει το 23,5% του αγωγού. Οι ρωσικές εταιρείες Transneft και Gazpromneft μέσω της κοινοπραξίας «Pipeline Consortium Burgas-Alexandroupolis Ltd» που θα ελέγχει το 51% του αγωγού και οι βουλγαρικές μέσω της εταιρείας «Project Company Oil Pipeline Burgas-Alexandroupolis-BG AD» που θα ελέγχει το 24,5%.

Ο κ. Φώλιας, συνεχάρη τους εκπροσώπους των φορέων που μονόγραψαν τη συμφωνία, ευχαρίστησε τους προκατόχους του που συνέβαλαν στην προώθηση του έργου, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε: «Μια καινούργια εποχή ξεκινά και για τις τρεις εμπλεκόμενες χώρες. Μια καινούρια εποχή οικονομικής συνεργασίας, κοινής πολιτικής στρατηγικής και καλής γειτονίας. Η σκληρή δουλειά συνεχίζεται, ώστε να υλοποιήσουμε το όραμα, που ανήκει στους λαούς που εκπροσωπούμε. Οι πολίτες των χωρών μας αλλά και των εταίρων μας στην Ε.Ε. είναι, τελικά, εκείνοι, που ωφελούνται από τη μεγάλη αυτή κοινή προσπάθεια».

Σημειώνεται ότι της μονογραφής, προηγήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στη Μόσχα, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διαχειριστής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, θα είναι η ρωσική εταιρεία Transneft, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος αγωγών της Ρωσίας.

Μ.ΚA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα