UBS: Δύσκολη χρονιά για τον τραπεζικό κλάδο το 2008

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 11:23

ΕΝΑ ακόμη δύσκολο έτος για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα είναι το 2008, σύμφωνα με την UBS AG, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ζητώντας από τους μετόχους να στηρίξει το σχέδιό της για την άντληση ποσού ύψους 11,8 δισ. δολ. από τη Σιγκαπούρη και τη Μέση Ανατολή.

«Τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο δεν εξατμίστηκαν με την αλλαγή του έτους», αναφέρει σήμερα σε επιστολή της προς τους μετόχους της η UBS, η οποία δημοσιεύτηκε στο Web site της.

H UBS από τα προβλήματα στη στεγαστική πίστη των ΗΠΑ, έχασε πέρυσι 14,7 δισ. δολ., από τα 100 και πλέον δισ. δολ. των ζημιών που προκλήθηκαν από τα στεγαστικά δάνεια παγκοσμίως. Η Merrill Lynch & Co. θα έχει ζημίες 15 δισ. δολ. από τις ζημίες στη στεγαστική πίστη, σχεδόν τα διπλάσια από την αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα New York Times, επικαλούμενο ανθρώπους που ενημερώθηκαν σχετικά.

Η UBS σχεδιάζει να αντλήσει συνολικά περίπου 19,4 δισ. ελβετικά φράγκα (17,6 δισ. δολ.).

Κάποιοι επενδυτές άσκησαν κριτική για την πώληση στην κρατική Singapore Investment Corp., καθώς και σε άγνωστο επενδυτή στη Μέση Ανατολή, ομόλογα ύψους 13 δισ. ελβετικών φράγκων τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές.

Ο Dominique Biedermann, διευθυντής του Ethos Foundation, που κατέχει μετοχές αξίας 80 εκατ. φράγκων, είπε στο περιοδικό Stocks σε συνέντευξή του αυτήν την εβδομάδα ότι θέλει το ήμισυ των μετατρέψιμων ομολόγων να πουληθεί στους σημερινούς μετόχους.

Οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν την πώληση αυτή, καθώς και την αλλαγή του μερίσματος σε έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, στη Βασιλεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα