Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός επιχειρηματικός εταίρος για όσους επιθυμούν να γίνουν μέρος της οικονομικής προόδου στην νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του στο Νέο Δελχί τα ελληνικά επιμελητήρια.
Η χώρα μας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν παρουσία στην περιοχή και να επεκτείνουν την πρόσβασή τους σε μια περιοχή η οποία είναι βέβαιο ότι θα γνωρίσει θεαματική ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολιτικές σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας είναι εξαιρετικές και οι οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, υπάρχουν, ωστόσο μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας.
Το θεσμικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, πρέπει να ολοκληρωθεί και να δοθεί προτεραιότητα στην υπογραφή της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, καθώς και στη σύναψη συνεργασίας για τις υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών.
Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι ο στόχος του διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου έως το 2010 εμφανίζεται εφικτός και βιώσιμος.
Τομείς συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένη αναφορά στους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν δυναμικά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον αγροτικό τομέα και έκανε ειδική αναφορά στην παραγωγή ελαιόλαδου, τομέα που η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως.
Μίλησε ακόμη για τη ναυτιλία λέγοντας ότι η Ελλάδα θα ήθελε να αυξήσει τις ναυλώσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων, για τη μεταφορά φορτίων από την Ινδία στις αγορές όλου του κόσμου.
Στον τουριστικό τομέα, είπε ο κ. Καραμανλής, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ρεύμα επισκεπτών μεταξύ των δύο χωρών και να προσελκύσουμε περισσότερους Ινδούς τουρίστες στην Ελλάδα. Σε αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να συμβάλει η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.
Αναφέρθηκε τέλος και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον οποίο η Ελλάδα προσφέρει ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Κατά την επίσημη υποδοχή του από τον πρωθυπουργό της χώρας Μανμοχάν Σίνγκ, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι πως η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με την Ινδία, μία χώρα μεγάλης οικονομικής και πολιτικής εμβέλειας με ξεχωριστό ρόλο στη διεθνή σκηνή.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ότι οι δύο χώρες έχουν μια εξαιρετική συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ινδίας.
«Τα τελευταία χρόνια οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν εισέλθει σε νέα φάση και η παρουσία μου εδώ θα δώσει νέα ώθηση για να τις αναπτύξουμε περισσότερο προς όφελος των δύο χωρών. Αποδίδουμε επίσης μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας και τέλος με τον Ινδό ομόλογό του. Ακυρώθηκε δε, η προγραμματισμένη συνάντησή του με την κ.Σόνια Γκάντι, λόγω εισαγωγής της στο νοσοκομείο.