Επιστροφή στο «κόκκινο»

Φόβοι για ύφεση υπερίσχυσαν των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008 00:01

ΤΟ «ΑΓΓΙΓΜΑ» του Μπεν Μπερνάνκι δεν κράτησε για πολύ στις αγορές. Μία ημέρα μετά το μίνι ράλι οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας υπερίσχυσαν των προσδοκιών για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αρνητικός πρωταγωνιστής των αγορών για άλλη μία φορά ήταν ο χρηματοοικονομικός τομέας. Το δημοσίευμα των «New York Times» ότι η Merrill Lynch θα ανακοινώσει διαγραφές ενεργητικού ύψους 15 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της έκθεσής της στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου, ήταν το πρώτο «πλήγμα» της ημέρας για τη Wall Street.

Το ήδη βεβαρημένο επενδυτικό κλίμα στα αμερικανικά χρηματιστήρια δυσχέρανε περαιτέρω η ανακοίνωση της American Express ότι περιμένει περιορισμό της κερδοφορίας της το 2008. Η μετοχή της τράπεζας είχε απώλειες υψηλότερες του 10%. «Βουτιά» της τάξης του 15% κατέγραφε και η μετοχή του πιστωτικού ομίλου Countrywide.

Η κάμψη ήρθε παρά την ανακοίνωση της Bank of America ότι θα την εξαγοράσει έναντι 4 δισ. δολαρίων, προσφέροντας έτσι σανίδα σωτηρίας σε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της παρατεταμένης κρίσης στην αγορά κατοικιών. Δύσκολη εκτιμάται ότι θα είναι και η επόμενη εβδομάδα για τα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Merrill Lynch και η Citigroup, ανακοινώνουν αποτελέσματα τα οποία δύσκολα θα ικανοποιήσουν τις αγορές.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι περισσότερες αγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Dax της Φραγκφούρτης, ο οποίος είχε οριακά κέρδη. Ισχυρές πιέσεις πέραν των χρηματοπιστωτικών ομίλων δέχθηκαν οι μετοχές ποτών και τροφίμων. Αρνητικά επηρέασε τον κλάδο η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Unilever από τη Morgan Stanley. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 4,6%, ενώ απώλειες είχαν επίσης οι Nestle Danone και Pernod Ricard.

Μεγάλες απώλειες είχαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Νikkei έκλεισε με πτώση κατά 1,99%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα