Κοντά στα χαμηλότερα τριών εβδομάδων το αργό

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008 07:05

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η παγκόσμια συρρίκνωση της ανάπτυξης θα περιορίσει τη ζήτηση.

Το αργό υποχώρησε 5,3% την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν τις μακροβιότερες απώλειες από τον Αύγουστο μετά τις εκθέσεις από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, που έδειξαν ότι η άνοδο των επιτοκίων περιόρισαν την ανάπτυξη των εξαγωγών και τη εισροή κεφαλαίων τον μήνα που πέρασε. Αυριανή έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει ότι οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον μήνα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 92,67 δολ. το βαρέλι, 2 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:55 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια υποχώρησα 1,02 δολ., ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 92,69 δολ. το βαρέλι στις 11 Ιανουαρίου, και στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 20 Δεκεμβρίου. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου είναι 7,4% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 100,09 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 3 Ιανουαρίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 91,21 δολ. το βαρέλι, 14 σεντς υψηλότερα στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 10:53 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Στις 11 Ιανουαρίου τα συμβόλαια του μπρεντ υποχώρησαν 1,15 δολ., ποσοστό 1,3%, για να κλείσουν στα 91,07 δολ. το βαρέλι.

ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία είναι οι τρεις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, υπεύθυνες για το 40% της παγκόσμιας ζήτησης. Την εβδομάδα που πέρασε η Goldman Sachs Group Inc. είπε ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία κινδυνεύουν να περιέλθουν σε ύφεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα