Επ.Αντ.: Στοιχεία για την πορεία των τιμών καυσίμων

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008 11:56

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επανερχόμενη περίπου ένα χρόνο μετά την υποβολή των κανονιστικών της προτάσεών, προκειμένου να διαπιστώσει το βαθμό ομαλοποίησης του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων.

Δεδομένων των δυσμενών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, η Επιτροπή θα διερευνήσει εάν η εκτόξευση στα ύψη των τιμών σε πετρέλαια και βενζίνες οφείλεται αποκλειστικά στον εισαγόμενο ανταγωνισμό ή και σε δυσλειτουργίες που παραμένουν ή ενδεχομένως εντάθηκαν στην εγχώρια αγορά.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η αρμόδια διεύθυνση της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής θα αρχίσει τη συλλογή στοιχείων από την πετρελαιαγορά, αποβλέποντας στην αξιολόγηση των συνθηκών ανταγωνισμού στα στάδια παραγωγής - αποθήκευσης - διακίνησης και εμπορίας βενζινών και πετρελαίων σε όλη τη χώρα.

Στόχος της είναι να εξετάσει αν και κατά πόσο όλοι όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση των πετρελαιοειδών εφάρμοσαν -ως όφειλαν- την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο της πρότασης της Ανεξάρτητης Αρχής για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων αντιμετώπισης των ανατιμήσεων.

Αν κανείς κρίνει από τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των τιμών στα υγρά καύσιμα, θα μπορούσε με σχετικά μεγάλη ασφάλεια να προδικάσει τη θέση την οποία θα διατυπώσει η Επιτροπή για τον ανταγωνισμό στην πετρελαιαγορά.

Οπως και να έχει, πάντως, η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια το ΥΠ.ΑΝ. θα αποφασίσει εάν θα παρέμβει για δεύτερη φορά ρυθμιστικά στην αγορά καυσίμων με στόχο τη συγκράτηση των ανατιμήσεων.

Κρίσιμα ζητήματα πάντα παραμένουν το άνοιγμα του κλάδου στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, η κατάργηση ή η διατήρηση της ρύθμισης που επιτρέπει την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κ.ά.

Στελέχη της αγοράς, σχολιάζοντας την πορεία των τιμών στον κλάδο, δηλώνουν ότι, παρά την ευμετάβλητη πορεία που είχαν διεθνώς τις τελευταίες ημέρες, η τιμολόγηση των υγρών καυσίμων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα στην εθνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τη σύγκριση των δεικτών του Δεκεμβρίου 2007 με το Δεκέμβριο του 2006 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 26,7%, επιβαρύνοντας το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,52 της μονάδας. Αντίστοιχα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 15,3%, επιβαρύνοντας το Γενικό Δείκτη κατά 0,56 της μονάδας.

Σημειώνεται ότι τα υγρά καύσιμα -πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνες- κατέγραψαν από το Δεκέμβριο του 2006 έως το Δεκέμβριο του 2007 τις δύο υψηλότερες επιπτώσεις του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα αγαθά που μετρά ο τιμάριθμος.

Οι αλλαγές του 2007

Οι βασικότερες αλλαγές τις οποίες θεσμοθέτησε, πέρυσι, το ΥΠ.ΑΝ., μετά τις διαρθρωτικές προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προβλέπουν ότι:

- Οι εταιρείες διύλισης υποχρεώνονται να γνωστοποιούν εγγράφως ή με ηλεκτρονικό μέσο στις εταιρείες εμπορίας την τιμή πώλησης των πετρελαιοειδών που προορίζονται για την εγχώρια αγορά το αργότερο έως τις 10:00 το πρωί της ημέρας παράδοσής τους.

- Οι εταιρείες εμπορίας υποχρεώνονται να αναγράφουν το ποσό έκπτωσης (ευρώ / λίτρο) στα εκδιδόμενα απ' αυτές τιμολόγια πώλησης.

- Οι εταιρείες εμπορίας υποχρεώνονται να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το μηχανισμό τιμολόγησης και κάθε αλλαγή αυτού που εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας και τους λοιπούς αγοραστές των.

ΠΛΑ. ΤΣ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα