Ε.Ε.: Εγκρίθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αλιεία

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008 13:19

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την ελληνική αλιεία περιόδου 2007-2013 ενέκρινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συνολική επιλέξιμη δημόσια συνεισφορά του προγράμματος είναι 274.105.143 € και η συνολική ενίσχυση από το ΕΤΑ είναι 207.832.237 €.

Το πρόγραμμα καλύπτει ολόκληρη την Επικράτεια της Ελλάδας που χωρίζεται (για το ΕΤΑ) σε δύο περιφέρειες "εκτός στόχου σύγκλισης" και 11 περιφέρειες "στόχου σύγκλισης". Η ενίσχυση του ΕΤΑ για τις περιοχές σύγκλισης ανέρχεται σε 176,83 εκατομμύρια €.

Σκοπός και στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000-06 η Ελληνική Αλιεία ωφελήθηκε από την υποστήριξη της ΕΕ χάρις στο ΧΜΠΑ (FIFG) που συνεισέφερε 223.611.900 €. Ένας μεγάλος αριθμός έργων υποστηρίχθηκε, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 1.330 νέες θέσεις εργασίας, πάνω από 2.350 θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν. Η παραγωγή των μονάδων υδατοκαλλιέργειας αυξήθηκε κατά περισσότερους από 12.500 τόνους, η ικανότητα της βιομηχανίας μεταποίησης αυξήθηκε κατά 16.500 τόνους (+ 36,67%) και η ικανότητα του αλιευτικού στόλου μειώθηκε κατά 20.000 GT (-18%). Δημιουργήθηκαν νέες επιχειρήσεις και κατασκευάστηκε αριθμός μικρών λιμένων (αλιευτικά καταφύγια).

Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τα έτη 2007- 2013 στοχεύει να στηριχτεί στην επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος και να παγιώσει τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη αλιεία και για ένα τομέα της υδατοκαλλιέργειας που να σέβονται τη φύση και να ικανοποιούν τα αιτήματα των καταναλωτών και της βιομηχανίας τροφίμων.

¶ξονες προτεραιότητας

¶ξονας Προτεραιότητας 1: Προσαρμογή του αλιευτικού στόλου

Ο άξονας προτεραιότητας στοχεύει στην προαγωγή της κερδοφόρας και βιώσιμης αλιείας. Τα μέτρα στοχεύουν ιδιαίτερα στη μείωση της τρέχουσας αλιευτικής ικανότητας του αλιευτικού στόλου, την διευκόλυνση της εισόδου στο επάγγελμα των νέων αλιέων και στη βελτίωση της ασφάλειας των αλιευτικών σκαφών.

Aξονας Προτεραιότητας 2: Υδατοκαλλιέργεια, αλιεία εσωτερικών υδάτων μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Στόχος αυτού του άξονα είναι να προωθηθούν ανταγωνιστικές και κερδοφόρες επιχειρησιακές δραστηριότητες στην υδατοκαλλιέργεια, η μεταποίηση των αλιευμάτων, να βοηθηθεί το χονδρικό εμπόριο και η αλιεία των εσωτερικών υδάτων. Τα μέτρα του άξονα στοχεύουν ιδιαίτερα στη βελτίωση της ποιότητας και στην ανάπτυξη και την εισαγωγή μεθόδων καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον.

¶ξονας Προτεραιότητας 3: Μέτρα κοινού συμφέροντος

Αυτός ο άξονας υποστηρίζει τα μέτρα κοινού συμφέροντος που βοηθούν να επιτευχθούν οι στόχοι της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Στοχεύει επίσης να προωθήσει την ανάπτυξη και την εφαρμογή της καινοτομίας και τη διάδοση της ορθής πρακτικής.

¶ξονας Προτεραιότητας 4: Αειφόρος ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών.

Αυτός ο άξονας στοχεύει στη στην ανάπτυξη της συνεργασίας και την ενίσχυση του τομέα της αλιείας με την πρωτοβουλία τοπικών ομάδων αλιείας. Αυτή η συνδρομή του ΕΤΑ είναι συμπληρωματική εκείνης που παρέχεται από τα άλλα μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αλιευτικές περιοχές και είναι επιλέξιμη σα τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής που επιδιώκει τη στήριξη της υλοποίησης των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Βασισμένος σε μια προσέγγιση της τοπικής ανάπτυξης "εκ των κάτω προς τα άνω" αυτός ο άξονας προτεραιότητας σκοπεύει τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και των θέσεων απασχόλησης σε αυτές τις περιοχές. Επίσης στην προαγωγή της ποιότητας του παρακτίου περιβάλλοντος και της εθνικής και διακρατικής συνεργασίας μεταξύ αλιευτικών περιοχών.

¶ξονας Προτεραιότητας 5: Τεχνική βοήθεια

Η υποστήριξη που παρέχεται με αυτόν τον άξονα σκοπεύει να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα διαχείρισης, ελέγχου και παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος λειτουργούν αποτελεσματικά και ότι οι προβλεπόμενες ενέργειες υλοποιούνται με σωστό τρόπο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα