Ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2001 21:47

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της ευρύτερης έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, συνηγορεί με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2002, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρός, παρά τη διεθνή επιβράδυνση λόγώ ύφεσης και τρομοκρατίας. Ο οργανισμός προβλέπει ότι το 2002 το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί γύρω στο 4%, ρυθμός υπερδιπλάσιος του μέσου όρου στην ευρωζώνη, ενώ το 2003 αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά στο 4,3%.

Επίσης ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι, με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να υποχωρούν και παράλληλα με τη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στη χώρα, οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς στον πληθωρισμό θα εξασθενήσουν. Από την άλλη όμως αναφέρει ότι οι πιέσεις λόγω αύξησης της εγχώριας ζήτησης (εξαιτίας της συνεχούς πτώσης των επιτοκίων, των εισροών του Γ’ ΚΠΣ και των έργων των αγώνων του 2004) θα ενταθούν και έτσι δεν μπορούν να αποκλεισθούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές λιανικής βραχυπρόθεσμα.

Ο οργανισμός για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνει ότι η επιτάχυνση στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ακαμψιών στις αγορές εργασίας και προϊόντων θα διευκολύνει τη μη πληθωριστική ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα εισοδήματα μεσοπρόθεσμα.

Για το 2001 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ τελικά θα αυξηθεί γύρω στο 3,9% - 4%, κυρίως λόγω κάμψης των ελληνικών εξαγωγών. Επίσης διαπιστώνει μικρή χαλάρωση των επενδύσεων, κυρίως λόγω των σημαντικών απωλειών του ΧΑΑ το 2000 και 2001. Από την άλλη όμως επισημαίνει πως δυναμικός παραμένει ο τομέας της στεγαστικής πίστης που τροφοδοτεί τις επενδύσεις στα ακίνητα.

Η έκθεση προβλέπει ότι φέτος θα υπάρξει τελικά ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 1,1% του ΑΕΠ το 2000, ενώ για το 2002 προβλέπει πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ και για το 2003 πλεόνασμα αυξημένο στο 1,3%, χάρη στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους λόγω πτώσης των επιτοκίων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω βελτίωσης του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, καθώς και στη δυναμική ανάπτυξη. Για τη διετία 2002-03 ο ΟΟΣΑ "βλέπει" ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και αναμένει αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα λόγω του συνδυασμού των πλεονεκτημάτων εισόδου στην ευρωζώνη, των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς αγώνες και των πόρων του Γ’ ΚΠΣ.

Για την ανεργία ο ΟΟΣΑ προβλέπει, από 11,2% που αναμένεται το 2001, τη μείωση της στο 10,9% το 2002 και στο 10,4% το 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα