Κοντά στα 94 δολ. το αργό

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008 07:37

ΚΟΝΤΑ στα 94 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκης μετά τη χθεσινή του άνοδο καθώς ο πιο ψυχρός καιρός στης βορειοανατολικές ΗΠΑ αύξησε τη χρήση του καυσίμου και η υποχώρηση του δολαρίου ώθησε τους επενδυτές να αγοράσουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Το πετρέλαιο θέρμανσης αναρριχήθηκε 2% χθες καθώς η πυκνή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων και τη ματαίωση πτήσεων στη Βοστόνη. Το δολάριο βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυτόν τον μήνα, ωθώντας τον χρυσό και την πλατίνα στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, αφού οι επενδυτές επεδίωξαν να εξασφαλιστούν έναντι του πληθωρισμού.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 94,19 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:04 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Το αργό σημείωσε άνοδο 1,51 δολ., ποσοστό 1,6%, φθάνοντας χθες στα 94,20 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά σε σύνολο τεσσάρων ημερών.

Στη Ν. Υόρκη τα συμβόλαια του αργού έχουν υποχωρήσει 5,8% από τα επίπεδα ρεκόρ των 100,09 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 3 Ιανουαρίου και άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων φθάνοντας στα 92,31 δολ. το βαρέλι στις 11 Ιανουαρίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, που λήγουν αύριο, διαπραγματεύθηκε στα 92,87 δολ. το βαρέλι, 5 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 10:57 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύθηκαν 4 σεντς χαμηλότερα στα 92,56 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Φεβρουαρίου άγγιξαν τα 915,90 δολ. η ουγγιά χθες στη Ν. Υόρκη, τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια. Η πλατίνα για άμεση παράδοση άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 1.592 δολ. η ουγγιά.

Το δολάριο υποχώρησε φθάνοντας μόλις ένα σεντ από τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ευρώ, καθώς εικάζεται ότι τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ θα μειωθούν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15, και για πρώτη φορά σε τρία χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα