Nέες αναταράξεις στα χρηματιστήρια

Πτώση 4,11% σημείωσε ο γενικός δείκτης του Χ.Α.
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008 16:16
UPD:18:05

Επιδείνωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την άποψη ότι η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο έχει ήδη εισέλθει σε περίοδο ύφεσης.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η είδηση ότι ο αμερικανικός κολοσσός Citigroup εμφάνισε ζημίες μεγαλύτερες των αναμενόμενων στο τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Η Citigroup ανακοίνωσε ζημίες ύψους 9,83 δισ. δολαρίων, ή 1,99 δολαρίων ανά μετοχή, στο τέταρτο τρίμηνο περίπου το διπλάσιο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές, εξαιτίας κυρίως των ενυπόθηκων δανείων και της καταναλωτικών δανείων.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας περιλαμβάνουν μείωση του μερίσματος, προβλέψεις ύψους 18,1 δισ. δολαρίων και σχέδιο άντλησης 14,5 δισ. δολαρίων από μετατρέψιμα ομόλογα.

Πτώση πάνω από 1% σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq στη Νέα Υόρκη υποχωρούσαν κατά 0,74% και 1,07% αντιστοίχως.

Βουτιά 4,11% στο Χ.Α.

Μαζικό χαρακτήρα έλαβαν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. ύστερα και από την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 4,11% και διαμορφώθηκε στις 4.647,11 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας.

«Η αγορά “πληρώνει” τις εκροές που βλέπουμε σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως», δήλωσε στη «Ν» ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας, νομίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος και κάποιο υλικό εγχώριων ειδήσεων, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι έντονες πιέσεις», πρόσθεσε.

Οι μετοχές 237 εταιρειών κατέγραψαν απώλειες, 34 σημείωσαν άνοδο και 23 παρέμειναν σταθερές, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα