Alpha Bank: Πρόβλεψη για κέρδη πάνω από 1,4 δισ. € το 2010

Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο σχέδιο
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 11:32
UPD:12:03

Για την πρόοδο στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Αναπτύξεως Agenda 2010 ενημέρωσε η Alpha Bank θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές κατά την 4η Επενδυτική Ημερίδα της στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα αύξησε τους στόχους της μέχρι τη λήξη της δεκαετίας.

Τα βασικότερα σημεία του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Agenda 2010 συνοψίζονται στα εξής:

• Καθαρά κέρδη πλέον των Ευρώ 1.400 εκατ. το 2010, που αντιστοιχούν σε μέση ετήσια αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή κατά 23% για την περίοδο 2007-2010 (έναντι 20% στην Agenda 2010) και σε επίτευξη αποδόσεως ιδίων κεφαλαίων 30% (έναντι 28%).

• Ενίσχυση της συμβολής των εργασιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στα κέρδη του Ομίλου σε 30% το 2010 (από 25%).

• Επιτάχυνση της πιστωτικής επεκτάσεως με συνακόλουθη μέση ετήσια αύξηση του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού κατά 20%.

• Ο ενδιάμεσος στόχος κερδοφορίας για το 2009 προσδιορίζεται σε Ευρώ 1.150 εκατ.

Όπως αναφέρθηκε, η επίτευξη των στόχων δεν προϋποθέτει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και υποστηρίζεται από την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τη δυναμική της κερδοφορίας του Ομίλου.

Με την ευκαιρία της σημερινής Επενδυτικής Ημερίδας, ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων ετών ενισχύουν τη θέση μας στην ελληνική αγορά και επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες του Ομίλου για περαιτέρω ανάπτυξη που θα μας οδηγήσει στην αύξηση του μεριδίου αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πέραν του αρχικά προβλεπόμενου 10%. Η σημαντική αύξηση των νέων χρηματοδοτήσεων και καταθέσεων πελατείας σε όλες τις χώρες το 2007, μας οδηγεί στην αύξηση των επενδύσεών μας για επέκταση του Δικτύου ώστε να διαθέτουμε 1.500 Καταστήματα μέχρι το τέλος του 2010.

»Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε συστηματικά αξία για τους Μετόχους μας βασιζόμενοι στις σημαντικά αυξημένες δυνατότητες πωλήσεων. Αυτό θα το επιτύχουμε με τη συνεχή προώθηση καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και την αποδεδειγμένη προσήλωσή μας στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, στον εξορθολογισμό του κόστους και στην ποιότητα του Προσωπικού».

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η παραγωγή νέων δανείων Ευρώ 3,6 δισ. το 2007 και συνολικά υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων Ευρώ 7,6 δισ., η Alpha Bank υλοποιεί με συνέπεια τον στόχο της για δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων Ευρώ 18 δισ. μέχρι το 2010. Λαμβάνοντας υπόψη τη σχεδιαζόμενη αύξηση της δυναμικότητας του Δικτύου από 403 Καταστήματα στο τέλος του 2007 σε 1.010 στο τέλος του 2010 (ήτοι 240 επιπλέον Καταστήματα από αυτά που προέβλεπε η Αgenda 2010), ο στόχος για δάνεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας αυξάνεται σε τουλάχιστον Ευρώ 25 δισ. Αντιστοίχως, η προ φόρων κερδοφορία ύψους Ευρώ 400 εκατ. από τις εργασίες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναθεωρείται σε Ευρώ 550 εκατ. αντικατοπτρίζοντας την διεύρυνση των στοιχείων του ενεργητικού.

Προσβλέπει σε μερίδιο πάνω από 10%

Στο τέλος της δεκαετίας, η Alpha Bank προσβλέπει στην κατάκτηση μεριδίου αγοράς μεγαλύτερου του 10% στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με ηγετική θέση στις επιμέρους αγορές. Το όνομα της Alpha Bank στην περιοχή σε συνδυασμό με την ποιοτική επέκταση του Δικτύου που συντελείται μέσω της προσλήψεως και επιμορφώσεως κατάλληλων στελεχών, της ενιαίας εταιρικής ταυτότητας, της κεντρικά ελεγχόμενης βάσεως των προϊόντων και των αποτελεσματικών πιστωτικών κανόνων έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι επιδόσεις της τράπεζας εμφανίζονται σημαντικά βελτιούμενες σε όλες τις χώρες:

• Στην Κύπρο, η Αlpha Bank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε όρους χορηγήσεων.

• Στη Ρουμανία κατέχει την πέμπτη θέση.

• Στη Σερβία ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεως της εξαγορασθείσας Jubanka, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη μεγεθών.

• Στη Βουλγαρία κατέκτησε μερίδιο αγοράς 3% σε διάστημα μικρότερο από δύο έτη.

Ελλάδα

H Αlpha Bank επιδιώκει αύξηση της κερδοφορίας των εργασιών λιανικής τραπεζικής και στην κατεύθυνση αυτή, οι πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει είναι οι εξής:

• Ο ανασχεδιασμός του τομέα καταναλωτικής πίστεως.

• Η εισαγωγή νέων προϊόντων για την προσέλκυση αποταμιευτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των νέων τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων που προωθεί σε συνεργασία με την AXA.

• Η ανάπτυξη του Alpha Prime, ενός δικτύου εξειδικευμένων συμβούλων επενδύσεων για την εξυπηρέτηση του εισοδηματικά υψηλότερου τμήματος της αγοράς, για την περαιτέρω αξιοποίηση της θέσεως του Ομίλου στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων.

• Η επιλεκτική επέκταση του Δικτύου, το οποίο θα αριθμεί 536 Καταστήματα στο τέλος του 2010 με στόχο τη βελτιστοποίηση της γεωγραφικής μας καλύψεως.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank μαζί με τους Γενικούς Διευθυντές του Ομίλου και τους Εντεταλμένους Γενικούς Διευθυντές για την Τραπεζική Ιδιωτών και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης και τους Country Managers των χωρών Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Κύπρου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα