Κύμα ρευστοποιήσεων και σήμερα στα χρηματιστήρια

Απώλειες 2,65% στο Χ.Α.
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 14:02
UPD:18:53

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ και σήμερα οι αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ έχουν πιθανόν διολισθήσει ή οδεύουν προς την ύφεση», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη WSJ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/16/1462904.htm ο πρώην διοικητής της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν και προσθέτει: «Οι πιθανότητες δεν είναι συντριπτικές, δείχνουν όμως σαφώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Μαζικές ρευστοποιήσεις στις ασιατικές αγορές

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/16/1463011.htm , ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2001 http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/16/1463034.htm .

Χ.Α.: Απώλειες 12,95% από την αρχή του έτους

Πτώση πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες σημείωσε και σήμερα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά κάτω από το επίπεδο των 4.500 μονάδων.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος στην ελληνική αγορά που να δικαιολογεί την πτώση των τραπεζών σήμερα. Η ελληνική αγορά ακολουθεί την Ευρώπη, που καταγράφει απώλειες μετά τις ζημιές της Citigroup η οποία αύξησε τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε στο Reuters αναλυτής που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργεί περισσότερο ως αναδυόμενη αγορά, σημειώνοντας υποαπόδοση σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους του».

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε καθαρές πωλήσεις από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Ρευστοποιούν κέρδη για να μειώσουν τον επενδυτικό κίνδυνο στην ελληνική αγορά και να καλύψουν ή να μειώσουν ζημιές που σημειώνουν σε άλλες αγορές», δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης διευθυντής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών στην Marfin ΑΕΔΑΚ.

Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 2,65% και έκλεισε στις 4.523,76 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά διολίσθησε μέχρι τις 4.490,90 μονάδες, ενώ οι συνολικές του απώλειες από τις αρχές του 2008 ανέρχονται σε 12,95%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 778 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 121,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .

Μόνο 36 μετοχές ενισχύθηκαν, 230 κατέγραψαν απώλειες και 26 παρέμειναν σταθερές.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κατέγραψαν απώλειες με εξαίρεση το δείκτη ταξιδίων – αναψυχής.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 5,58%, ενώ η Εθνική και η MPΒ σημείωσαν πτώση πάνω από 3%. Η Τράπεζα Πειραιώς απώλεσε 4,9%.

Στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, οι γενικοί δείκτες σημειώνουν πτώση πάνω από 1%.

«Φαίνεται ότι οι αγορές συνειδητοποιούν τώρα ότι η πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει και προκύπτουν νέοι κίνδυνοι που βρίσκονται χαμηλά στην αλυσίδα», δήλωσε στο Reuters ο Heino Ruland, αναλυτής της FrankfurtFinanz.

Υποχωρεί το δολάριο...

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών υποχώρησε σήμερα το δολάριο έναντι του γιεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/16/1463103.htm , ενώ έπεσε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ελβετικού φράγκου εν μέσω έντονων ανησυχιών για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Η αγορά εκτιμά πλέον ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια μέχρι και κατά 75 μονάδες βάσης.

…και η τιμή του πετρελαίου

Πτώση πάνω από δύο δολάρια σημείωσε σήμερα η τιμή του αργού υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού» άσκησε η αύξηση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, τα εν λόγω αποθέματα αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια φθάνοντας τα 287,1 εκατομμύρια. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση σε διάστημα εννέα εβδομάδων.

Στις 18:04΄ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωνε πτώση κατά 2,34 δολάρια, στα 89,56 δολάρια το βαρέλι. Λίγη ώρα νωρίτερα διολίσθησε μέχρι τα 89,26 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο σημείο από τις 18 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 88,83 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 2,15 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα