Ο εφιάλτης της ύφεσης σκιάζει τις μετοχικές αγορές

Αρνητικό ρεκόρ 16 μηνών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 19:32

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών υποχώρησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω έντονων ανησυχιών για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Προβληματισμό προκάλεσε και η είδηση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε το 2007 στο 4,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.385,51 μονάδες μειωμένος κατά 0,7%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 1.372,15 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2006.

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα καθώς και οι τίτλοι των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της απότομης υποχώρησης των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Οι μετοχές των ελβετικών τραπεζών Credit Suisse και UBS κατέγραψαν απώλειες 4,6% και 3% αντιστοίχως.

Αρνητικά επηρέασε τις τραπεζικές μετοχές η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση που σημείωσαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής JP Morgan Chase.

Πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, καθώς οι προβλέψεις της αμερικανικής Intel για τις πωλήσεις της δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα