ΟΙ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ συνεχίζονται στις διεθνείς αγορές, καθώς ο εφιάλτης της ύφεσης γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός. Χθες, το χορό των ρευστοποιήσεων άνοιξαν οι επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να κάνουν βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο και πλέον ετών.
Τη σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, που υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά σε χαμηλά 16μήνου, για να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό τις απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης. Εντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν για άλλη μία φορά στη Νέα Υόρκη.
Κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, και οι τρεις βασικοί δείκτες έδειχναν έτοιμοι για ακόμη μία ελεύθερη πτώση. Αργά το βράδυ, ωστόσο, μόνο ο Nasdaq εξακολουθούσε να καταγράφει απώλειες κοντά στο 0,5%, ενώ Dow Jones και S&P κέρδιζαν έδαφος.
Τα αποθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας δεν έλειψαν ούτε χθες. Πηγή ανησυχίας, αυτή τη φορά, ο πληθωρισμός. Σε επίπεδο εταιρειών, η Intel αναδείχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή, αφού τα αποτελέσματα τριμήνου δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς και παρέσυραν σε πτώση ολόκληρο τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας.
Η μετοχή της υποχωρούσε περίπου 12%, ενώ απώλειες υψηλότερες του 2% παρουσίαζαν οι μετοχές των Microsoft, Cisco και Yahoo. Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Nasdaq υποχωρούσε 0,6%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει περίπου 9%. Σχεδόν αμετάβλητος εμφανιζόταν ο Dow Jones, ενώ ελαφρές απώλειες είχε ο S&P.
Ανοδικά κινούνταν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, παρά το γεγονός ότι η JP Morgan ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση των κερδών της.
Οι τράπεζες ωστόσο μαζί με τις πετρελαιοβιομηχανίες ηγήθηκαν της πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2006. Περιόρισε ωστόσο τις απώλειες και έκλεισε μειωμένος 0,7%.
Στο Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε μειωμένος κατά 1,37%, ενώ απώλειες της τάξης του 1,25% είχε ο DAX στη Φραγκφούρτη. Καλύτερη η εικόνα για τον CAC στο Παρίσι, ο οποίος έκλεισε στο -0,48%. Σε επίπεδο εταιρειών, οι Credit Suisse και UBS απώλεσαν 4,6% και 3% αντιστοίχως.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 3,35%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2001.