Βουλγαρία - Υπoγραφή συμφωνίας με Gazprom για τον αγωγό South Stream

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008 11:30
UPD:11:43

H βουλγαρική κυβέρνηση συμφώνησε σήμερα στην υπογραφή συμφωνίας με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο του ρωσοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

«Οι διαπραγματεύσεις στέφθηκαν με επιτυχία για τις δύο πλευρές. Τα συμφέροντα της Βουλγαρίας έχουν διασφαλιστεί», ανακοίνωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στάνισεφ, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, η συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της βουλγαρικής κυβέρνησης, επετεύχθη στο περιθώριο της διήμερης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, και αναμένεται να υπογραφεί αργότερα σήμερα.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία ύστερα από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις. Η ρωσική πλευρά δέχθηκε την τελευταία στιγμή ένα μεγάλο μέρος των όρων που έθεσε η Βουλγαρία», δήλωσε λίγο νωρίτερα στη βουλγαρική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της αρμόδιας για τα οικονομικά επιτροπής του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, Πέταρ Κάνεφ, ο οποίος είναι μέλος της βουλγαρικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Το εθνικό μας συμφέρον διαφυλάσσεται. Η Βουλγαρία θα έχει συμμετοχή στη διεθνή εταιρία που θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό. Θα κερδίζουμε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ως φόρο διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Κάνεφ.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, Βουλγαρία και Ρωσία θα έχουν από 50% του αγωγού, που θα διασχίζει το βουλγαρικό έδαφος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα