ΣYN: Αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο

Aπάντηση Χοακίν Αλμούνια σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008 12:16

Τη μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές ενέργειας και ιδιαιτέρα από το πετρέλαιο παρουσιάζει με επίσημα στοιχεία ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί το ποσοστό της ενέργειας που χρησιμοποιεί η ελληνική οικονομία που προέρχεται από το πετρέλαιο καθώς και το αντίστοιχο ποσοστό για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και ης ευρωζώνης. Ο Επίτροπος Αλμούνια τονίζει ότι ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στην εισαγωγή και χρήση του πετρελαίου, στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το ποσοστό του αργού πετρελαίου για κάλυψη ενεργειακών παρουσιάζει συνεχή μείωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι «η Ελλάδα εξαρτάται περισσότερο από τις εισαγωγές ενεργείας από ό,τι ο μέσος όρος των χωρών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ. Σύμφωνα με την Eurostat, το μερίδιο του αργού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων που καταναλώνονται ως ποσοστό του συνόλου των ενεργειακών προϊόντων παρουσιάζει καθοδική τάση στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται».

Από τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν προκύπτει ότι το μερίδιο του πετρελαίου στην ελληνική ενεργειακή κατανάλωση αυξήθηκε την πενταετία 2000 και 2005 κατά 1%, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου το αντίστοιχο ποσοτό μειώθηκε κατά 2%.

Επιπλέον, ο αρμόδιος Επίτροπος σημειώνει ότι «παρόλο που οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου είχαν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, δεν επηρέασαν τη διαφορά του πληθωρισμού σε σχέση με την στην ευρωζώνη, η οποία παρέμεινε γενικά αμετάβλητη σε 1,25 εκατοστιαία μονάδα περίπου ετησίως» και επισημαίνει ότι «τον κύριο ρόλο στη διάβρωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας διαδραμάτισε η διατήρηση της διαφοράς πληθωρισμού σε σχέση με την ευρωζώνη, η οποία αντανακλάται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που ανήλθε σε άνω του 11% το 2006 σε σύγκριση με 3% περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και παραμένει ένα από τα υψηλότερα της ευρωζώνης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα