Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008 13:08

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (21/22-1-2008), αντίστοιχα. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.

EUROGROUP

1. Πρόγραμμα Εργασίας του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2008

2. Εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο και τη Μάλτα

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο και τη Μάλτα μετά την 1-1-2008.

3. Οικονομική κατάσταση και προετοιμασία της συνόδου G7 στο

Τόκιο.

Θα συζητηθεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Επίσης, θα συζητηθεί η προετοιμασία των θέσεων του Eurogroup - συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στις τρέχουσες διεθνείς οικονομικές ανισορροπίες - στην προσεχή Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G7 στις 9 Φεβρουαρίου στο Τόκιο.

4. Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

Θα γίνει συζήτηση με βάση την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας από τις 26 Νοεμβρίου 2007.

5. Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές για την ανάπτυξη

και την απασχόληση

Θα παρουσιασθούν οι βασικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια και το κείμενο βασικών θέσεων της Σλοβενικής Προεδρίας.

ECOFIN

1. Παρουσίαση του Προγράμματος Εργασιών της Προεδρίας

Η Σλοβενική Προεδρία θα επιδιώξει τους τρεις βασικούς στόχους που καθορίστηκαν από κοινού με τις δύο προηγούμενες Προεδρίες, τη Γερμανική και την Πορτογαλική:

- Διασφάλιση αποτελεσματικής διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής

- Βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών στην Ε.Ε.

- Προώθηση της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, ιδιαίτερα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της φορολογίας

Για την επίτευξη των στρατηγικών αυτών στόχων, η Σλοβενία έχει θέσει τις εξής προτεραιότητες για το πρώτο εξάμηνο του 2008:

1. Στρατηγική της Λισσαβόνας

2. Μακροοικονομικά θέματα

3. Ενιαία αγορά για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

4. Φορολογία

5. Ενέργεια και κλιματική αλλαγή

6. Βελτίωση ρυθμιστικού περιβάλλοντος

2. Εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο και τη Μάλτα

1. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου ECOFIN της 10ης Ιουλίου 2007 σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κύπρο και τη Μάλτα, η ευρωζώνη διευρύνθηκε σε 15 μέλη από 1ης Ιανουαρίου 2008. Η περίοδος διπλής κυκλοφορίας των νομισμάτων (εθνικού και ευρώ) θα διαρκέσει από την 1η ως την 31η Ιανουαρίου 2008 και στις δύο χώρες. Συνολικά, η μετάβαση στο ευρώ έγινε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η Ε. Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει συστάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα διευκολύνουν στο μέλλον τις χώρες που θα μεταβούν στη ζώνη του ευρώ.

3. Προετοιμασία της Συνόδου του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

α. Ο νέος τριετής κύκλος της Στρατηγικής για τη Λισσαβόνα (2008-2010)

Το ερχόμενο Εαρινό Συμβούλιο (13-14 Μαρτίου 2008) σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρώτου τριετούς κύκλου της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας και την έναρξη του επόμενου (2008-2010). Ως εκ τούτου, η φετινή Ετήσια Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Δεκέμβριος 2007) έχει τον χαρακτήρα Έκθεσης Στρατηγικής, προς το Εαρινό Συμβούλιο Στα γενικά συμπεράσματα της έκθεσης διαπιστώνεται ότι τρία χρόνια μετά την αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, τα αποτελέσματα είναι σαφώς ορατά. Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν έχουν προωθήσει όλα τα κράτη-μέλη μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ζήλο και ότι σε μερικούς τομείς οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει. Η βασική πρόκληση για τα κ-μ κατά τη διάρκεια του επόμενου κύκλου είναι να εφαρμόσουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Για το σκοπό αυτό, η Ε. Επιτροπή προτείνει οι υφιστάμενες κατά χώρα συστάσεις, όπως και οι 24 Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές, να διατηρηθούν ως επί το πλείστον αμετάβλητες.

β. Αναθεώρηση της Ενιαίας Αγοράς

Η Ε. Επιτροπή δημοσίευσε στις 22/11/2007 έκθεση με τίτλο «A Single Market for 21st Century Europe», η οποία συνοδεύεται από πέντε συμπληρωματικά κείμενα αφιερωμένα σε ειδικά θέματα. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη, που αναφέρονται στις ευκαιρίες για τους πολίτες και στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

γ. Έγγραφο Βασικών Θεμάτων

Στο Έγγραφο Βασικών Θεμάτων (Key Issues Paper), η Σλοβενική Προεδρία συμφωνεί με τα βασικά συμπεράσματα που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση προόδου που συνέταξε η Ε. Επιτροπή για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και προτάσσει ως κύρια και βασική προτεραιότητα για το 2008 την αποτελεσματική εφαρμογή των Ενιαίων Κατευθυντήριων Γραμμών.

4. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Μετά την εισαγωγή του ευρώ, ξεκίνησε το έργο της δημιουργίας του SEPA (Single European Payments Area). Με το SEPA επιδιώκεται η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου, στον οποίο οι καταναλωτές, οι εταιρείες και οι λοιποί οικονομικοί παράγοντες θα είναι σε θέση να διενεργούν εγχώριες και διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ με τους ίδιους βασικούς όρους, τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Σκοπός του SEPA είναι η δημιουργία μιας ενοποιημένης, ανταγωνιστικής και καινοτόμου αγοράς πληρωμών μικρής αξίας στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου οι πληρωμές σε ευρώ χωρίς μετρητά (δηλαδή ηλεκτρονικά) θα μπορούν να διενεργούνται με τη χρήση μόνον ενός τραπεζικού λογαριασμού και μιας ενιαίας δέσμης μέσων πληρωμών (μεταφορές πιστώσεων, άμεσες χρεώσεις και πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του SEPA, οι τράπεζες θα αρχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα SEPA στο κοινό από τον Ιανουάριο του 2008 και θα ολοκληρώσουν το σχετικό έργο έως το 2010. Μελέτη που εκπονήθηκε με εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι από τη χρήση του SEPA θα υπάρξουν οφέλη για όλα τα μέρη (καταναλωτές, εμπόρους, επιχειρήσεις, τράπεζες, παρόχους υποδομής).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα