Χ.Α.: Πτώση πάνω από 6% στο Χ.Α.

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008 14:22
UPD:14:24

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 6,28% καταγράφει αυτή την ώρα (14:15) ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. έχοντας υποχωρήσει στις 4.299,11 μονάδες.

Ο τζίρος ανέρχεται σε 322,46 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο 10 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 271 καταγράφουν απώλειες και πέντε παραμένουν αμετάβλητες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΟΤΕ και η ΕΘνική σημειώνουν πτώση γύρω στο 6%.

Πτώση μεγαλύτερη του 6% σημειώνουν αυτή την ώρα και οι δείκτες CAC 40 και Χetra DAX σε Παρίσι και Φρανκφούρτη αντίστοιχα.

Σπύρος Καπράλος: Εισαγόμενες οι πιέσεις

«Αυτό που έχει κάνει την αγορά μας να πέσει πολύ σε αξίες οφείλεται στην εισαγόμενη κρίση που υπάρχει στο εξωτερικό, δεν λέω μόνο στις ΗΠΑ, γιατί αυτή τη στιγμή υποφέρουν όλες οι χρηματιστηριακές αγορές. Παντού υπάρχει ανησυχία και οι επενδυτές πουλάνε τις μετοχές τους και κανένας δεν ξέρει που αυτό θα σταματήσει».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα στο ρ/σ Alpha 98,9 o κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη σημερινή πτώση του Χ.Α. .

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι ενώ είχαν κέρδη από το ελληνικό Χρηματιστήριο και σημαντικά κέρδη, τους δίνεται η ευκαιρία σήμερα που αναζητούν ρευστότητα τα διεθνή χαρτοφυλάκια να πουλήσουν ελληνικές μετοχές με κέρδος και να μπορέσουν να καλύψουν προβλήματα που έχουν με τα χαρτοφυλάκια που έχουν σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Αυτοί που έχουν επενδύσει στο ελληνικό Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια, είναι ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν φτάσει τη συμμετοχή τους να ξεπερνά το 50% του συνόλου των ελληνικών μετοχών και κοντά στο 60% στις 20 μεγαλύτερες ελληνικές μετοχές. Έτσι πουλάνε μετοχές ελληνικές, όπως πουλάνε και άλλες μετοχές πια, γιατί εξασφαλίζουν την ρευστότητα που τους λείπει ίσως γιατί είχαν επενδύσει και σε μετοχές αμερικανικών μετοχών πχ που έχουν “φάει” πολύ μεγαλύτερη κατρακύλα».

O κ. Καπράλος επισήμανε ότι «από τη μία δημιουργούνται επίπεδα τιμών μετοχών που παρουσιάζουν ευκαιρίες για το επενδυτικό κοινό. Οι ελληνικές μετοχές, ορισμένες από αυτές, παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αξία σήμερα μετά τη διόρθωση που έχει γίνει, επομένως αυτό θα φανεί όταν παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τους. Από κάποιο σημείο και πέρα, άρα, παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά».

«Το σίγουρο είναι ότι φαίνεται να μπαίνει η αμερικανική οικονομία σε μια περίοδο ύφεσης το οποίο δημιουργεί προβλήματα γιατί είναι χρονιά εκλογών για την Αμερική και συνήθως τη χρονιά που έχουν εκλογές προσπαθούν όλοι να βοηθήσουν την οικονομία και αυτή η ύφεση θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη που επηρεάζεται και αυτή και νιώθει φέτος από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και από τα υψηλότερα επιτόκια».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα