ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ποσοστιαία πτώση από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2001, σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών.
Η κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών αποδίδεται στην παρατεταμένη πιστωτική κρίση, τα προβλήματα ρευστότητας, τη δυσπιστία που γεννούν στους επενδυτές οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα και την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες όχι μόνο υπολείπονται των εξελίξεων, αλλά ό,τι και να κάνουν με «όπλο» τα επιτόκια δεν θα είναι ικανό για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/22/1465486.htm .
Ο Nikkei διαμορφώθηκε στις 12.573,05 μειωμένος κατά 5,65%. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2005.
Μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 5,7%, σημείωσε ο δείκτης Topix εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Nikkei στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει ήδη απώλειες πάνω από 9%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 18%.
Η σημερινή πτώση συρρίκνωσε την αξία των ιαπωνικών μετοχών κατά περίπου 225 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στις 21.757,63 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση κατά 8,7%.
Οι μετοχές στην Αυστραλία σημείωσαν πτώση κατά 7%, ενώ στην Ινδία, ο γενικός δείκτης κατέγραφε απώλειες ύψους 11,5%.
Νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτώση γύρω στο 4% σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές μετοχές διευρύνοντας τις μεγάλες χθεσινές τους απώλειες.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών εξαιτίας της απότομης πτώσης των τιμών του «μαύρου χρυσού». Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 4%.
Οι μετοχές των εταιρειών Total και BP υποχωρούν κατά 3,4% και 3,7% αντιστοίχως.
Στις 10:13 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSEurofirst των 300 ευρωπαϊκών blue chips υποχωρούσε κατά 3,6%, στις 1.233,33 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο εν λόγω δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 6%. Οι απώλειες στα βαριά χαρτιά τριών μόνο αγορών, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ξεπέρασαν τα 350 δισ. δολάρια.
Το πρόβλημα από τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και τα σύνθετα προϊόντα που είχαν δημιουργήσει και επένδυσαν πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχουν δυσμενώς επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως, δημιουργώντας κύμα πωλήσεων», δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Κάππα Χρηματιστηριακής, Πέτρος Παπαθανασίου, προσθέτοντας:
«Η μεταβλητότητα θα είναι το πρωταγωνιστικό στοιχείο την επόμενων μηνών, καθώς η επενδυτική ανασφάλεια που επικρατεί μειώνει κατά πολύ την ανάληψη ρίσκου και αυξάνει τη προτίμηση των επενδυτών προς παραδοσιακά ασφαλέστερες κατηγορίες επενδύσεων. Σύμφωνα με πολλούς δείκτες, οι αγορές είναι υπερπουλημένες, καθώς και η επενδυτική ψυχολογία αρνητική, κάτι που προσδίδει αισιοδοξία για τις μελλοντικές τιμές των μετοχών.
Μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα συμβάλει θετικά στην ανάκαμψη των τιμών των μετοχών, καθώς και στην κάλυψη short θέσεων. Κλειδί θεωρείται η διατήρηση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών, κάτι που αναμένεται να φανεί το επόμενο δίμηνο», καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.