Στο «κόκκινο» και πάλι τα χρηματιστήρια

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 14:42
UPD:14:56

ΒΡΑΧΥΒΙΑ αποδεικνύεται η ανάκαμψη που παρουσίασαν νωρίτερα οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει ευμετάβλητο εξαιτίας των φόβων για την προοπτική ύφεσης στις ΗΠΑ και των συνακόλουθων συνεπειών στην παγκόσμια ανάπτυξη παρά τα καθησυχαστικά σχόλια του Χοακίν Αλμούνια http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/22/1465655.htm . Ανησυχία για την υποχώρηση των μετοχών εκφράζει το Ecofin http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/22/1465670.htm .

Στο ήδη αρνητικό κλίμα ήρθαν να προστεθούν τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών Bank of America http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/22/1465726.htm και Wachovia.

Αυτή την ώρα οι γενικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Παρισιού σημειώνουν πτώση πάνω από 1%.

Το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνάρτηση με την πιστωτική κρίση προκαλούν έντονες αναταράξεις στις χρηματιστικές αγορές και προκαλούν πανικό, δήλωσε στην Deutsche Welle ο Φιντέλ Χέλμερ, από τον Τραπεζικό Οίκο Hauck Aufhäuser. «Ο φόβος ενδεχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ εξαπλώνεται και εντείνει την αβεβαιότητα. Στην παρούσα φάση μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με αντιδράσεις πανικού», λέει ο κ. Χέλμερ.

Στο μέσον της «διορθωτικής φάσης»

«Η διορθωτική πτωτική πορεία θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα ακόμη», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει κορυφωθεί η κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων. «Βρισκόμαστε στο μέσον της διορθωτικής φάσης των χρηματιστικών αγορών. Ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα απαιτήσουν νέα χρηματοδότηση και η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει. Από την άλλη πλευρά θα έχουμε μια σαφή εικόνα των τραπεζικών απωλειών στο τέλος του τριμήνου, όταν δηλαδή τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα δημοσιεύσουν τα ετήσια αποτελέσματα», διευκρινίζει ο κ. Σταρκ.

Αισιόδοξος για την πορεία του γερμανικού δείκτη αξιών DAX εμφανίζεται πάντως ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Allianz, Μίχαελ Χάιζε. «Παρά την αρνητική εικόνα που δίνει σήμερα ο δείκτης, μέχρι το τέλος του 2008, ο DAX θα σκαρφαλώσει στις 8.000 μονάδες», υποστηρίζει ο κ. Χάιζε.

Μεγάλη πτώση αναμένεται στη Wall Street

Yποχωρούν τα αμερικανικά συμβόλαια στους χρηματιστηριακούς δείκτες την Τρίτη, υποδηλώνοντας ότι οι αμερικανικές μετοχές θα ξεκινήσουν τη συνεδρίαση στο ίδιο κλίμα με τις υπόλοιπες αγορές.

Ως γνωστόν, η Wall Street παρέμεινε κλειστή χθες λόγω επίσημης αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας του Martin Luther King.

«Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην πορεία της Wall Street σήμερα», επισημαίνει η ABN AMRO. Οι αμερικανικές μετοχές συνηθίζουν να καθορίζουν το κλίμα για πολλές άλλες αγορές.

Νέα «βουτιά» στις ασιατικές αγορές

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ποσοστιαία πτώση από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2001, σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών.

Η κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών αποδίδεται στην παρατεταμένη πιστωτική κρίση, τα προβλήματα ρευστότητας, τη δυσπιστία που γεννούν στους επενδυτές οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα και την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες όχι μόνο υπολείπονται των εξελίξεων, αλλά ό,τι και να κάνουν με «όπλο» τα επιτόκια δεν θα είναι ικανό για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/22/1465486.htm .

Ο Nikkei διαμορφώθηκε στις 12.573,05 μειωμένος κατά 5,65%. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2005.

Μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 5,7%, σημείωσε ο δείκτης Topix εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Nikkei στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει ήδη απώλειες πάνω από 9%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 18%.

Η σημερινή πτώση συρρίκνωσε την αξία των ιαπωνικών μετοχών κατά περίπου 225 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στις 21.757,63 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση κατά 8,7%.

Στα χρηματιστήρια της Βομβάης και της Σεούλ διεκόπησαν μάλιστα προσωρινά οι συναλλαγές καθώς ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί η πτώση με άλλο τρόπο. Στη Σεούλ ο δείκτης Κόσπι υποχωρούσε κατά 6,23% όταν διεκόπησαν οι συναλλαγές. Μετά την επανάληψή τους ,η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως και ο δείκτης Κόσπι έκλεισε στο 4,07%.

Στη Βομβάη διεκόπη η συνεδρίαση όταν ο δείκτης Σένσεξ υποχωρούσε κατά 9,75%,καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ των απωλειών του σε μία ημέρα ,που ήταν -7,41% .Με την επανάληψη της συνεδρίασης η κατάσταση βελτιώθηκε και το χρηματιστήριο έκλεισε στο -3,47%.

«Τα χειρότερα ίσως πέρασαν. Η αγορά πρέπει να ανακάμψει μετά τις απώλειες που υπέστη. Δεν υπάρχει ουδείς σοβαρός λόγος, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της ινδικής οικονομίας δεν μπορούν να αλλάξουν σε μία ημέρα», τόνισε ο Β.Σάστρι, διευθυντής της Firstcall India Equity Advisors.

Στη Σιγκαπούρη, στα μέσα της συνεδρίασης το χρηματιστήριο κατέγραφε απώλειες 4,83%,στην Κουάλα Λουμπούρ 3,99%,στην Μπανγκόκ 4,45% και στην Τζακάρτα 9,10%.

Το Σίδνεϊ έκλεισε με απώλειες 7,05%,που αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 1997. «Πρόκειται για “σφαγή”, είναι αδύνατον να περιγράψω αλλιώς την κατάσταση», τόνισε ο αναλυτής Τζάστιν Γκάλαχερ της ABN Amro.

Η Μανίλα έκλεισε επίσης με απώλειες 5,52% και το χρηματιστήριο της Ταιπέι στο -6,51%.Τις μικρότερες απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας που έκλεισε με πτώση 1,09%.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα