«Σωσίβιο» από Fed στις αγορές

Μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 15:25
UPD:15:57

Σε έκτακτη περικοπή των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προέβη σήμερα η Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς διαπιστώνει «αυξανόμενους καθοδικούς κινδύνους» για την οικονομία.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κάνει λόγο για ενδείξεις επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά στέγης και την απασχόληση.

Ειδικότερα, η Fed μείωσε στο 3,5% το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού - στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005 - και στο 4% το επιτόκιο με το οποίο χορηγεί άμεσα δάνεια προς τις τράπεζες.

Η είδηση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις αγορές, με τους κυριότερους δείκτες να περνούν σε θετικό έδαφος.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, ο δείκτης FTSE 100 σημείωνε άνοδο κατά 1%, ενώ οι δείκτες CAC 40 και Xetra DAX σε Παρίσι και Φρανκφούρτη ενισχύονταν κατά 0,5% και 0,7% αντιστοίχως.

Ανοδο πάνω από 1% σημειώνει ο γενικός δείκτης του Χ.Α.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί σίγουρα έκπληξη. Η Fed αποδίδει σημασία στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάπτυξη και αποφάσισε να τους αντιμετωπίσει άμεσα αποφασίζοντας μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Matthew Sharratt της Bank of America.

EKT: Ουδέν σχόλιον

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) αρνήθηκε να σχολιάσει την αιφνιδιαστική κίνηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed, να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης.

«Ουδέν σχόλιον», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της Fed να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 3,50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα