Το γενικό συμπέρασμα που συνάγεται από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Εcofin στις Βρυξέλλες είναι πως στην Ευρώπη η κατάσταση της οικονομίας είναι ισχυρή, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί τα προηγούμενα χρόνια και λόγω του γεγονότος ότι εφαρμόζεται το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με επιτυχία.
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος επισήμανε ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν ενδείξεις πως «μπορεί να έχουμε περάσει την κορυφή της τελευταίας ανοδικής φάσης του οικονομικού κύκλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση κυρίως για τα κράτη μέλη που βρίσκονται ακόμη πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός, το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει επαρκείς προβλέψεις και κανόνες για την αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων, ενώ συμφωνήθηκε ακόμη ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισσαβόνας.
Σημείωσε επίσης ότι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου μπαίνουμε σε ένα νέο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων, καθώς κλείνει ο πρώτος τριετής κύκλος μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2005.
«Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας είναι θετικά για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και η απασχόληση έχει αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί και η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί, αλλά βέβαια μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να ολοκληρωθεί αυτή η στρατηγική της Λισσαβόνας», επεσήμανε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το πιο ανησυχητικό στοιχείο από όλες τις διεθνείς εξελίξεις είναι ο κίνδυνος του εισαγόμενου πληθωρισμού από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική οικονομία, είπε ότι «η Ελλάδα και το 2008 έχει πολύ σημαντικά αναπτυξιακά αποθέματα, άρα δεν έχουμε το φόβο από την επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομία για την ανάπτυξη», επισημαίνοντας παράλληλα πως «αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουμε στην Ελλάδα, είναι να μην μετατραπεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός σε εγχώριο πρόβλημα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ