Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα μείωση των επιτοκίων προανήγγειλε ο Κινγκ

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 09:55
UPD:10:21

ΕΤΟΙΜΟΣ να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων τον Φεβρουάριο φάνηκε να είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μέρβιν Κινγκ, προειδοποιώντας παράλληλα πως οι πιέσεις στις τιμές ίσως να περιορίσουν οποιαδήποτε άλλη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μετά από την επικείμενη συνάντηση του δ.σ. της τράπεζας.

Η μείωση των επιτοκίων πιθανόν πάντως να είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς ο κ. Κινγκ έκανε λόγο για πιθανή εκτόξευση του πληθωρισμού φέτος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 και πλέον ετών.

Σε ομιλία του στο Μπρίστολ, ο κ. Κινγκ προέβλεψε την Τρίτη πως η ανάπτυξη στη βρετανική αγορά κατοικίας θα είναι «λιγότερο ανθηρή» κατά τη φετινή χρονιά, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν.

Σύμφωνα με τον διοικητή της BoE, το 2008 πρόκειται να είναι η πιο προκλητική χρονιά για τους χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική της χώρας από το 1997, όταν η τράπεζα ανέλαβε τον έλεγχο των επιτοκίων.

Ο κ. Κινγκ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει επενδυτές και οικονομικά κέντρα για τον κίνδυνο να εμφανίσουν μεγάλες χρηματικές απώλειες λόγω της τάσης τους να επιδιώκουν την επίτευξη κερδοφορίας μέσω οικονομικών προϊόντων, τα οποία δεν είχαν γίνει επαρκώς κατανοητά πριν από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης πέρυσι.

Στη χθεσινή ομιλία του τόνισε, παράλληλα, την αναγκαιότητα της προσαρμογής αυτής, την οποία βιώνουν τόσο η βρετανική όσο και η παγκόσμια οικονομία, «καθώς οι ανισορροπίες μεταξύ δαπανών και αποταμιεύσεων και μεταξύ εγχώριας ζήτησης και εμπορίου μετριάζονται».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα