Σε χαμηλό 1,5 έτους η Ευρώπη

Παρά τις προβλέψεις ότι θα ακολουθήσουν νέες μειώσεις επιτοκίων
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 00:01

ΤΙΠΟΤΑ δεν φαίνεται πλέον ικανό να τονώσει την ψυχολογία των επενδυτών, που προχωρούν σε μαζικό ξεπούλημα μετοχών σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο. Μία ημέρα μετά την απόφαση της FED για δραστική μείωση των επιτοκίων και παρά τις προβλέψεις ότι θα ακολουθήσουν νέες «γενναίες» μειώσεις στο κόστος δανεισμού οι απώλειες διευρύνθηκαν στη Γουόλ Στριτ, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σε χαμηλά 1,5 έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε μειωμένος κατά 2,8% στις 1.267,8 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά παρουσίαζε απώλειες έως και 4%. Σε αρνητικούς πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι επιχειρήσεις ενέργειας, οι οποίες ακολούθησαν την ταχεία πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η Total είδε τις μετοχές του να υποχωρούν 5,8%.

Απώλειες 4,8% και 3,2% είχαν η Royal Dutch Shell και η Repsol αντίστοιχα. Στις επιμέρους αγορές, ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη είχε απώλειες 4,88%, ενώ ο CAC στο Παρίσι 4,25%. Στο Λονδίνο ο FTSE100 έκλεισε μειωμένος κατά 2,28%.

Είναι προφανές ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν έχει πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί με τις μειώσεις των επιτοκίων να αποτρέψει την οικονομική ύφεση των ΗΠΑ. Αυτό εξάλλου φαίνεται να πιστεύουν και οι εκπρόσωποι αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κολοσσών, οι οποίοι βρίσκονται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έκανε λόγο για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων εξήντα ετών. Στην πλειονότητά τους ανώτατα στελέχη και οικονομολόγοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την οικονομία, αλλά και απογοητευμένοι από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών. Πολλοί είδαν στην απόφαση της FED «κίνηση πανικού».

Στη Νέα Υόρκη της πτώσης ηγήθηκε ο Nasdaq, γεγονός που αποδίδεται στα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της Motorola, αλλά και τις προειδοποιήσεις της Apple για κάμψη της κερδοφορίας.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας είχε ενδοσυνεδριακά απώλειες υψηλότερες του 3%. Μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης ήταν στο -1,8%. Περίπου 0,5% υποχωρούσε ο S&P, ενώ ο Dow είχε περιορίσει σημαντικά τις αρχικές του απώλειες, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να περάσει σε θετικό έδαφος.

Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν αντίθετα στο ρεύμα χθες. Στο Τόκιο, ο Nikkei είχε κέρδη 2,04%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα