Societe Generale: Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του προέδρου

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 13:33
EPA/ANDY RAIN

Μήνυση στην εισαγγελία του Παρισιού για «απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων και συνέργια στα αδικήματα αυτά και αποδοχή κλοπιμαίων» κατέθεσε η Societe Generale, η οποία αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα απάτης, με αποτέλεσμα να απολέσει 4,9 δισ. δολάρια.

H διαπραγμάτευση της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας - ως προς τη χρηματιστηριακή αξία – ανεστάλη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η γαλλική τράπεζα ανακάλυψε ότι διαπραγματευτής, του οποίου η ταυτότητα δεν είναι ακόμη γνωστή, είχε προχωρήσει σε τοποθετήσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βανίλιας που σχετίζονται με ευρωπαϊκούς δείκτες, υπερβαίνοντας τα σχετικά επιτρεπτά όρια.

Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε νέες απομειώσεις χρεογράφων, ύψους 2,05 δισ. ευρώ, λόγω της κρίσης ενυπόθηκων δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου στις ΗΠΑ.

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του προέδρου

Ο εδώ και πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της SocGen Ντανιέλ Μπουτόν υπέβαλε την παραίτησή του στο διοικητικό συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Η γαλλική τράπεζα σχεδιάζει να αναζητήσει, μέσω διάθεσης μετοχών σε επενδυτές, κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Σε επιστολή του προς τα 22,5 εκατομμύρια πελατών που έχει παγκοσμίως η SocGen, ο Μπουτόν τόνισε ότι «η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι εγγυημένη και θα αντισταθμίσει τις ζημίες από την απάτη. Με την επιβεβαίωση της οικονομικής ισχύος του ομίλου, παραμένει ακέραιη η δυνατότητα της Societe Generale να ανακάμψει και να ανανεώσει τη σχέση της με την ανάπτυξη της κερδοφορίας που χαρακτηρίζει την τράπεζα εδώ και πολλά χρόνια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα