Alpha Bank: Η διεθνής κρίση δεν επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 16:07

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην αγορά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφαλίσεως των ΗΠΑ και δεν απειλούνται με διαγραφές απαιτήσεων και ζημιές έναντι αυτής της αγοράς, όπως συμβαίνει σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank στην εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της τράπεζας, στην οποία εκτιμάται ότι δεν φαίνεται να παρεμβάλλονται σημαντικά εμπόδια στη συνέχιση της υψηλής αυξητικής πορείας της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο τελευταίο επταήμερο σημειώθηκε σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις στις βασικές χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο, χωρίς να έχουν μεταβληθεί οι θεμελιώδεις συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να έχουν θετικό αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alhpa Bank, «ορισμένες από τις πιο βασικές επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης και της προσδοκώμενης ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ θα είναι η διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα κάτω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, η σημαντική αποκλιμάκωση των βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων επιτοκίων και η αντιστροφή της ανατιμητικής πορείας του ευρώ, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γιεν και του γουάν.

«Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συνεπάγονται μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών της χώρας. Το τελευταίο είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις κατά το 2007, πλησιάζοντας το 11,5% του ΑΕΠ, και θα διαμορφωνόταν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα το 2008 χωρίς τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και των επιτοκίων και χωρίς την υποχώρηση του ευρώ.

»Με τα νέα δεδομένα αναμένεται μείωση των καθαρών εισροών κεφαλαίων αλλά και του ελλείμματος του ΙΤΣ. Οι εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να επιταχυνθούν αν στην εγχώρια οικονομία ενταθούν οι προσπάθειες για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα